Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutder Haziran 2022 konut satışları görüşü

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas haziran ayında gerçekleşen konut satışları ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur.
Konutder Başkanı Z. Altan Elmas; “TÜİK’in açıkladığı veriye göre; Haziran 2022’de Haziran 2021’e göre yüzde 11,7 artışla 150.509 konut satışı gerçekleşmiştir. Ayrıca konut satışları Ocak-Haziran döneminde 2021’in aynı dönemine göre yüzde 31,4 artışla 726.398 olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında bu yıl yüzde 31,4’lük artış olması, sektörün canlılığını hala koruduğunu göstermektedir. Ayrıca Konut Destek Paketleri’nin etkisinin hala devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte yüksek enflasyon döneminde parayı mala bağlama eğiliminin konut satışlarını kuvvetli tutmaya devam etmektedir. Bu etkinin temmuz ve ağustos aylarında da sürdürülmesi satışları güçlendireceği düşünülmektedir.”

Konutder kredili Haziran 2022 konut satışları görüşüredili konut satışları artıyor

“Konut edinme destek paketlerinin kredili konut satışları üzerindeki etkisi de devam etmektedir. Geçtiğimiz ay ipotekli konut satışları 2021’in aynı ayına göre yüzde 40,6 artış göstererek 40.610 olmuştur. Üstelik Mayıs ayında bu rakam 29.335 olarak gerçekleşmekteydi. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen kredili konut satışları ise 2021’in aynı dönemine göre yüzde 63,5 artışla 170.317 olmuştur. Detaylar incelendiğinde ipotekli satışların toplam içerisindeki payı yüzde 27.0 olmuştur. Üstelik bu son dönemin en yüksek rakamı ve konut kredisi kullanımındaki artışı teyit etmektedir.
Bu rakamlardan vardığımız sonuca göre vatandaş, konuta erişimini kolaylaştıran uygulamaları bir fırsat olarak görüyor. Bu fırsatı zaman kaybetmeden değerlendiriyor. Böylece vatandaşlar barınma ihtiyacını karşılarken yüksek enflasyon döneminde birikimlerini koruyacak güvenli bir yatırım yapmış oluyor. Konutder olarak beklentimiz, konut edinmeye yönelik destek paketleri benzeri uygulamalar yapılmasıdır. Bu uygulamalarla insanların konuta erişiminin kolaylaştırılmasının sağlanmasıdır.”

Birinci elde ilk konut kredi destek paketi konut edinimini artırdı

“Türkiye genelinde birinci el konut satış sayısı, haziran ayında 2021’in aynı ayına göre yüzde 11,6 artarak 44.732 olmuştur. İlk el satışların toplam içerisindeki payı ise yüzde 29.7 ile son dönemin en yüksek düzeyindedir. Toplam konut satışları içinde birinci el konut satışının payı yüzde 29,7 oranında gerçekleşmiştir. Ayrıca birinci el konut satışları Ocak-Haziran döneminde 2021’in aynı dönemine göre yüzde 42 artışla 412.170 olarak gerçekleşmiştir. Birinci el konut satışlarının, toplam konut satışlarının içindeki payı geçen aya göre yüzde 2,7 artış göstermiştir. Böylece ilk el konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı 1 ayda kendi içinde yüzde 10 yükselmiştir. Bu sonuca doğrultusunda hem üretim desteği hem de ilk konutunu alacaklara yönelik konut edinme destek paketlerinin özellikle İlk Evim Konut Finansman Paketi’nin etkisinin haziranda da artarak ilerlediği görülmektedir. BDDK’nın aldığı tedbirlerle de ilerleyen dönemde üretimden gelen satış payının artacağını düşünüyoruz.”

Yabancıya satışın payı 5,7’ye yükseldi

“Yabancılara yapılan konut satışları Haziran 2022’de Haziran 2021’e göre yüzde 81,8 artarak 8.630 olmuştur. Bu satışlarda Türk vatandaşlığına başvuru koşulunda alınacak gayrimenkul değerinin 250.000 dolardan 400.000 dolara artırılmış olmasının büyük etkisi bulunmaktadır.

Bununla birlikte Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rus vatandaşlarının konut talebindeki artışı haziranda yabancı satışını 8.630 rakamına çıkarmıştır. Böylece ülkeye nette yaklaşık 1.5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanmıştır.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…