Kategoriler
Ekonomi Gündem

Konutlarda doğalgaz tüketimi yüzde 7 arttı

2020 yılında evlerde tüketilen doğalgaz oranında bir artış gerçekleşti.  Anadolu Ajansı’ndan Omar Zaphloul’un haberine göre evlerde doğal gaz tüketimi 2020 yılında yaklaşık yüzde 7 oranında arttı oldu.

Türkiye gaz tüketiminde 7. sırada

Evlerde doğal gaz tüketimi 2020 yılında, 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 7 artış yaşandı. Bu artış miktar olarak ise 15,4 milyar metreküp olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, 47,7 milyar metreküplük toplam gaz tüketiminin yüzde 32,3’ü evlerde kullanılan tüketim oranı olarak gerçekleşmiştir. Böylede Türkiye, 2020 yılında dünyada en çok doğal gaz tüketen 7. ülke olarak kayıtlara geçmiştir.

Doğalgaz tüketiminin nedenleri arasından biri hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında olmasıdır. Ayrıca abone sayısının artması da nedenlerden biri arasında yer almaktadır. Bunların dışında doğal gazla elektrik üreten santrallerin tüketiminin kuraklık nedeniyle artmış olması da bulunmaktadır.

2020 yılında Türkiye’de doğal gaz tüketimi 47.7 milyar metreküp olarak gerçekleşmiştir. Bu tüketim sonucu ise 2020 yılında tüketim oranı 2019 yılına göre yüzde 7 artmıştır. Ayrıca toplam gaz tüketiminin 15.4 milyar metreküpü konutlarda gerçekleşmiştir.

Yüzde 32,2’ü konutlarda gerçekleşti

Toplam doğal gaz tüketiminin yüzdesel olarak dağılımına baktığımızda en çok tüketim konutlarda gerçekleşmiştir. Doğalgaz tüketiminin yüzde 32.30’u konutlarda gerçekleşmiştir. Tüketim yüzdesi olarak ikinci sırada ise elektrik santralleri yer almaktadır. Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketim oranı yüzde 28.60 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca sanayi sektöründe tüketim yüzde 26.70 olarak gerçekleşmiştir. Hizmet ve enerji sektörlerinde ise bu oran yüzde 12.4 olarak gerçekleşmiştir.

Abone sayısı olarak Türkiye 3. sırada

Türkiye’de doğal gaz kullanan abone sayısı 17.5 milyondur. Bu kapsamda hane başına ortalama gaz tüketimi de 964 metreküp olarak gerçekleşmiştir. Doğal gaz abone sayısı olarak bakıldığında ise Avrupa’da ilk sırayı İtalya almaktadır. İtalya’nın ardından ikinci sırada Almanya yer almaktadır. Türkiye ise bu iki ülkenin ardından üçüncü sırayı almaktadır.