Kategoriler
Emlak Haberleri

Koronavirüs sonrası İzmir’de arsa ve tarla satışları arttı

Koronavirüs sonrası konut yatırımları yerini arsaya bıraktı. İzmir’de konut stoklarının erimesinin ardından yatırımcılar yeni yönelimlerini arsaların üzerine topladı. Gayrimenkul danışmanları arsa ve tarla tercihlerinin yeni normalin başlandığı tarihten bu yana yüzde 30 kat artış yaşadığını söyledi.

Koronavirüs sonrası gayrimenkulde keskin değişiklik

Yatırımcıların İzmir genelindeki konut stoklarının erimesinin ardından yatırım tercihlerini arsa ve tarla üzerine çektiği açıklandı. Gayrimenkul danışmanları pandemi dönemi öncesine göre satışların yüzde 30 kadar arttığından bahsetti. Ayrıca gelir bakımından yatırımcılara kazandıranların arsa, tarla, bağ ve bahçe olduğu bilgisine yer veriliyor.

İzmir Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, İzmir genelinde konut stoklarının erimesinin ardından arsa ve tarlaların konutlara dönüştürüldüğünü açıkladı. Büyük inşaat firmaları tarafından yönetilen süreç kent üzerindeki konut açığını kapatacak.

Akgün, Türkiye’de konut ihtiyacının 4.5 milyon civarına ulaştığını söyledi. Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik durgunluğun izlerini silen düşük konut kredileri bu stokların yüzde 50’sinin erimesine neden oldu. Yatırım enstrümanlarında değişikliğe giden vatandaşların sayısında bir hayli yükselmenin olduğu günümüzde, konut yerine arsa ve tarla tercihleri öne çıktı. İzmir’in Menemen, Kemalpaşa, Ayrancılar ve Menderes bölgelerinde konut alımlarının karlı bir yatırım olarak görüldüğünü söyleyen Akgün; kat karşılığı elde edilen oranların daha yüksek olmasından dolayı arsa ve tarla alımlarına yönelimin hız kazandığını belirtti.

Bu tür yatırımların özellikle akıllıca olduğunun altını çizen Akgün, bir daire fiyatına tarla alan insan sayısının her geçen gün yükseldiğinden söz ediyor. İzmir’deki yatırımcıların şimdilik tek düşüncesi bir tarla alarak hızla gelişmekte olan kentin imara açılmasını beklemek.

Alınan arsayı kat karşılığı verme planları

Rıdvan Akgün, pandemi öncesine göre satışların yüzde 30 kadar arttığını bildirmişti. Bu durumun kat karşılığı konut yapılmasına izin verme planlarına sahip yatırımcılar nedeniyle olduğu söyleniyor. Arsalara olan ilginin arttığı süreç boyunca insanların bağımsız yaşama arzusu ön sıralarda. Tüketici isteklerinin değişim yaşadığı emlak sektöründe barınma alışkanlarında köklü değişimler var. Bağ bahçeye yönelimin artışıyla birlikte fiyatlar son 6 ayda yüzde 50-60 kadar artış yaşadı.

En karlı yatırım bugün için ne diye sorulacak olursa, arsa, tarla, bağ ve bahçe denilebilir. 6 ay öncesinde 300 bin liraya satılan bir yazlık ev şimdilerde 500 bin liraya dayandı. Eskiden fare var, koku var sorunları yüzünden itelenen bahçeli zemin dairelere bile ilgi giderek yükseliyor. Koronavirüs sonrası oluşan bu tür istekler, öncesinde 100 kişiyse bugün bu sayı 3 bini buldu. Arsa satışlarının 30 kat arttığı sürece giriş yapılırken, eskiden konut arayışı içinde olanların şimdilerde bu tür yerleri tercihlerine eklediği gözlemlendi.

Metrekare fiyatı 3 bine dayandı

İzmir’de son iki yıl konut stokunun eridiği süreç oldu. Gayrimenkul yatırım danışmanı Yusuf Tükekçioğlu, geçtiğimiz haziran ayında başlatılan düşük faizli kredi desteklerinin stoklarda büyük çaplı erimeyi getirdiğini söyledi. Özellikle Menderes ilçesinde stok erime oranı yüzde 90’a erişirken, konut ihtiyacı yeniden gündemde. Tüfekçioğlu, arsa satışlarında yaşanan artışla birlikte Menderes’te 5 bin 400 metrekare genişliğindeki 28 konut değerine erişen bir arasa üzerinde fiyat görüşmelerinin devam ettiğini açıkladı.

Salgın hastalık öncesinde satışlarda zorluk yaşanan arsalarda talep artışına bağlı fiyatlar yükseliyor. Bölge üzerinde nadiren arsa kaldığını bildiren Tüfekçioğlu, inşaat firmalarının konut açığını gidermek için arsa satın almaya başladığı bilgisini verdi. Buna bağlı olarak, arsa fiyatlarının metrekaresi 2 bin ile 3 bin lira arasında değişiyor.

Arsalardaki talep artışı hem inşaat firmaları hem de vatandaşların ilgisine neden oldu. Kendisine konut yapma arzusu taşıyan kesimin 300 ila 350 metrekarelik arsa almak istediğini söyleyen Tüfekçioğlu, İzmir’deki doluluk oranının yavaşça ilçelere dağıldığını duyurdu.

Talebe bağlı fiyat artışı

Volkan Güneş, İzmir’in Menderes bölgesinde 9 yıl boyunca inşaat sektöründe hizmet verdiğini söylüyor. 2010 yılının sonrasında arsa ve arazi fiyatlarının yükseliş yakaladığını belirten Güneş: “Bir süre önce metrekaresi 700-800 lira arasında değişen arsaların metrekare fiyatları şimdilerde 2 bin lirayı geçiyor. Talepte yoğunluk var. Pandemi nedeniyle insanlar apartman yaşamından sıkıldı. Bu nedenle Menderes bölgesinde en çok villalarda talep artışı yaşanıyor. Konut kredilerinin 2-3 ay önce düşmesiyle birlikte talep artışı yükseldi. En çok villaların talep gördüğü sürecin sonunda yeni yönelim arsa ve tarladır.” dedi.

Arsa ihale haberlerine göz atmak için tıklayınız.