Kategoriler
Proje Haberleri

Koronavirüs tedbirlerinde fiziksel paraya veda

Koronavirüs salgın hastalığında mücadele hız kaybetmeden devam ediyor. Dünya ve ülkemiz genelinde gündemini koruyan covid-19’a karşı yeni tedbirler söz konusu. Sosyal mesafe kurallarının önemsendiği hastalıkta geçtiğimiz gün asıl tehlikenin ayakkabılar altından geldiği duyurulmuştu. Çinli bilim adamlarının yoğun araştırmaları sonucunda çıkarılan yayılım aşamalarına, aynı zamanda yeni hastalık belirtileri getirildi.

Bu süreç içerisinde fiziksel temasın en aşağı seviyede olmasının birinci dereceden önem kazandığı covid-19 salgını; birçok alışkanlığı değiştirmeye hazırlanıyor. Konut satışları üzerinde de dijital ortamın aktifleştiği dönemde fiziksel temasın yoğun olduğu para alışverişi önem kazandı. Market alışverişlerinde temassız işlemlerin şu sıralar artış gösterdiği duruma karşın çoğu insan para kullanmak zorunda kalıyor. Fiziksel dünyada bu durumun değişebileceğinin haberini veren iPara Genel Müdürü Tarık Onat, süreç uzadığı takdirde para işlemlerinde büyük değişiklikler söz konusu olacağının bilgisini verdi. Özellikle fiziksel paranın bir aplikasyon, parmak izi veya kendi sesinizle işlem yapabileceğiniz uygulama yöntemleri devreye sokulabilir.

Koronavirüs salgın hastalığı tedbirleri arttırdı

Sokağa çıkma yasağının aşamalı olarak belirli yaş üzerinden getirilmesine ayrıca iki günlük hafta sonu yasakları dahil edildi. Bu süreç marketler üzerinde izdihama yol açarken, birçok ürün raflarda bulunamıyor. Tedbiri elden bırakmayan duyarlı vatandaşlar ise market alışverişlerini ihtiyaç kapsamında online olarak gerçekleştirmeye başladı. Yaşanan olumsuz sürece karşı birçok alanda olumlu gelişmeler getirildiği dikkatlerden kaçmadı. iPara Genel Müdürü Tarık Onat, koronavirüs ile yaşanan mücadelenin insanları evlerde kalmaya zorlaması bazı alanlarda olumlu gelişmelere yol açtı. Özellikle gıda, sağlık, evcil hayvan mamaları ve evde keyifli zaman geçirmeye yarayan kitap-kırtasiye alışverişleri artış gösterdi.

Hızlı çözümler üretiliyor

Sağlık Bakanı tarafından duyurulan “peak” devresinin yakında geleceğini belirten Onat, önümüzdeki aylar içerisinde yüzde 40 büyüme olacağını öngördü. İlaç endüstrisi ve savunma sanayiinin en hızlı döneminin İkinci Dünya Savaşı esnasında olduğunu belirten Onat, benzer teknolojilerin bu gün bile devam ettiğini hatırlattı. Bu dönem itibariyle gelişmelerin hız kazanacağını ve çözümlerin birlikte geleceğini görüyoruz. Ancak virüs karantinaları uzun sürdüğü zaman diliminde benzer evrimler geçireceğiz.

Ödeme şeklinde sistem değişecek

Hijyenin önem kazandığı bir dönemden geçtiğimizi söyleyen Onat, kağıt para kullanımının hijyen kurallarını ihlal ettiğini bildirdi. E-ticaret ve diğer uzaktan ödeme yöntemleri hayatımızda daha fazla yer bulacaktır; Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine bakıldığında salgınla birlikte 3 milyon kartın ilk defa e-ticaret ortamına girdiği görülüyor. Fiziksel dünyada temassız işlemlerin arttırılması söz konusu. Bu uygulamanın başarılı olabilmesi için bir takım çalışmalar söz konusu olacak. Özellikle kişiye özel şifre algoritmaları yerine temassız ve biometrik teknolojiler hayatımızın bir parçası olacak. Parmak izimiz veya kendi sesimizi algılayan sistemler sayesinde güvenli ortam oluşturulabilir.