Kategoriler
Emlak Haberleri

Kurum, Rize’ye destek vereceklerini açıkladı

Kurum, geçtiğimiz günlerde Rize’de kuvvetli yağışın ardından işyeri ve konutlarda oluşan maddi zararlarının karşılanacağını aktardı.  Oluşan sel sonrası 2 kişinin hayatını kaybettiği ve pek çok insanın maddi zarar gördüğü bölgede yeniden toparlanmanın ilk sinyalleri verildi.

Kurum: “Konut ve işyerleri için ödeme yapılacak”

Rize’de kuvvetli yağışın yol açtığı sel sonrası oluşan heyelan birçok insanı maddi ve manevi zarara uğrattı. Çayeli ilçesinde sel sonucunda hayatını kaybeden vatandaşların 2 kişi olduğu aktarılırken, 10 kişinin ise tedavisi sürmektedir. Selde oluşan kayıpların daha çok maddi olarak yansıdığı belirtilirken bu zararın önüne geçmek isteyen hükümet yeniden kolları sıvadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölge üzerinde yapılan araştırma sonunda tahribatın 1.5 milyon liraya denk geldiğini söyledi. Yakın zamanda bölge halkının hasarını telafi edebilmek için konut ve işyeri sahiplerine uğradığı zarar kadar yardımda bulunulacak.

Şahinler Deresi üzerindeki yapılar kalkıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada bölge üzerine düşen yağışın 278 kilogram olduğu söylendi. Normal zamanlarda bu yağışın 50-60 kilogram olduğunu belirten Kurum, hasar meydana gelmiş binaların kaldırılacağını ve kamu alanına dönüştürüleceğini aktardı. Kaldırılacak olan konutların yanı sıra işyerlerinin de bölge üzerinden kaldırılması mümkün. Ardından dere yatağının yönünü değiştireceklerini aktaran Kurum, bölge halkına zararlarını gidermek için 5 bin lira kira yardımında bulunacaklarını açıkladı. Esnafa ise bu yardım 10 bin liraya kadar çıkarken aynı zamanda taşınma desteği de getiriliyor.

İlkbank çalışmalarının sürdüğü bölge üzerinde Madenli beldesine geçici olarak içme suyu aktarılacak. Bölgenin altyapısında oluşan sorunlar giderilirken, zarar gören yollar onarılacaktır. Belediye ve bakanlığın iş birliği içinde hareket ettiği alan üzerinde valilik yardımı da bulunuyor.

Sel ve taşkın riskine karşı vatandaşların taşınma sürecinde yanlarında bulunacakları ve titizlikle sürecin yürütüleceği belirtildi. Ayrıca Madenli ilçesi için yapılacak konutların 200 ila 250 arasında olması kararlaştırıldı. Ancak bu süreçteki en büyük hususun iklim değişikliği olduğu ve vatandaşların süreci el birliğiyle kontrol altına alması gerektiği yapılan açıklamalarda yer edinmiştir.

Menfezlerde oluşan tıkanıklık, yol ve altyapı tıkanıklığına yol açarken, süreç boyunca tüm bölge sakinlerine her türlü destek verilecek. Destek bölgelerinin en fazla İkizdere, Çayeli ve Madenli olacağı aktarıldı. Yaptığı açıklamaların sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı, 15 Temmuz şehitlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dilemiştir.