Kategoriler
Emlak Haberleri

Mağaralardan akıllı evlere… Akıllı ev teknolojisi nedir?

Sürekli geliştirilmekte olan akıllı ev teknolojisi, konut sakinlerine birçok avantaj sunuyor.

TDK sözlüğünde teknoloji, “Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi” ve “İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü.” tanımlarından oluşuyor.

İnsan yaşımını kolaylaştıran; bazen de hayat kurtaran, insanın doğal süreçleri yönetmeye yarayan araçların üretilmesine veya bu araçların çalışmasına yönelik bilgi birikimi teknolojiyi oluşturur. Çivinin üretiminden kontakt lenslere varana kadar hemen her icat kümülatif bilgi sonucunda oluşur ve insan yaşamını kolaylaştırıp zamandan ve enerjiden tasarrufu sağlar.

Sanayi Endüstrisi ve Soğuk Savaş dönemlerinde hızlı bir gelişme gösteren teknoloji, enformasyon toplumunu doğurdu. 1970’li yılların Enformasyon toplumu kuramcılarına göre bilgiye sahip olmak ve bilgiye erişip onu aktarabilmek önem kazanarak her şey sanal ortama taşınma yolunu izlemeye başladı.

Enformasyon Toplumunun oluşmasındaki temel faktör teknolojinin gelişimi olurken teknolojik cihazların temel özelliği ise diğer cihazlarla uyum hâlinde çalışmasıdır.

Bilgisayardaki sistemin diğer cihazlara aktarılmasıyla beraber eskiye nazaran daha yüksek donanıma sahip olan aletler, “akıllı cihaz” olarak adlandırılırlar. Yeni gelişen bu cihazların İnternet’e bağlanıp diğer cihazlarla etkileşim kurabilmesi ve birden çok uygulamayı aynı anda çalıştırabilmesi bu cihazlara akıllı cihaz niteliğini kazandırmıştır.

Akıllı ev teknolojisi hangi avantajları sunar?

Manzaraya hâkim, sosyal donatılara sahip projeler, konforlu daireler ve ödeme seçenekleri… Ülkemizde ve dünyada konut sektöründeki rekabet artarken tüketiciye konut sunan firmalar, daha konforlu ve huzurlu bir yaşam vaat eden projelerle birbirleriyle yarışa giriyor.

İnsanların rekabeti bilgi ve teknoloji alanlarında olurken insanlara kolaylığın yanı sıra sağlık, eğlence, eğitim ve diğer konularda enformasyon aktarımlarında hizmet sağlayan teknolojik gelişmeler konutlara da yansıyor.

Ev otomasyonu sistemi, zamandan ve enerjiden tasarrufu sağlarken kişinin ihtiyaçlarına uygun vaziyette çalışıyor. Akıllı ev teknolojilerinin getirdiği ev otomasyonu sistemi, İnternet bağlantısı üzerinden uzaktan kontrol edilebilir bir veya birkaç cihazın diğer aletlere (akıllı telefon, tablet) bağlanması sonucunda oluşuyor. Ev otomasyonu sistemindeki cihazlar bir akıllı telefondan, tabletten veya akıllı saatten kontrol edilebiliyor.

Akıllı ev otomasyonunun sağladığı başlıca avantajlar:

  • Evdeki ışık düzeyi, ayağa kalkmadan ayarlanabilir,
  • Perdeler, oturulduğu yerden kapatılıp açılabilir; düzeyi ayarlanabilir,
  • Oda sıcaklığı istenilen düzeye göre ayarlanabilir,
  • Sensörlü kapılar, otomatik olarak açılıp kapanabilir.

Bu özellikler zamandan ve enerjiden tasarruf sağlarken aynı zamanda elektrikten tasarruf ettirir. Bu açıdan, bu teknolojiler doğa dostu olarak da bilinir. Evin kullanılmayan bölgelerinin ısıtılmaması, gereksiz zamanda yanan ışıkların otomatik olarak kapatılması, açık unutulan cihazlar otomatik olarak kapatılabilir.

Hırsızlığa karşı senaryolaştırma işlemi de akıllı ev otomasyonu sisteminin ayrıcalıklı olan diğer bir avantajı. Kişi, uzun bir süre evde yokken otomasyon sistemi, ışıkları ve televizyon gibi cihazları otomatik olarak aktif hâle getirerek hırsızlığa karşı evin dolu olduğu izlenimini verebilirken eve birinin girmesi veya yangın çıkması gibi durumlarda ise SMS veya çağrı yoluyla ev sahibine haber verebilmektedir.