Kategoriler
Emlak Haberleri

Mehmet Özhaseki dönemi! İklim, şehir ve çevre üzerine yeni hamleler

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanması ile gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrilmiştir. Vatandaşı en çok ilgilendiren çalışmaları yapacak bakanlıklardan biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olacaktır. Bu yeni dönemde, deprem bölgesindeki yapılaşmadan, kentsel dönüşüm seferberliğine, kira sorunundan sosyal konut ihtiyacına kadar birçok başlıkta önemli hamleler beklenmektedir. Mehmet Özhaseki dönemi resmen başlamıştır. İklim, şehir ve çevre üzerine yeni hamleler Yeni dönemin öncelikli gündem maddelerine bir göz atalım.

Deprem bölgesi çalışmaları

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerle binlerce canımızı kaybettik. Yaşanan bu büyük acıdan sonra hayatta kalanların yaralarını sarmak için güvenli konut inşa süreci başladı. Eski Bakan Murat Kurum’un koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda şimdi dümene yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geçmiştir.

Deprem felaketinin ardından güvenli konut inşa süreci hız kazanmıştır. Bu süreçte hedef, hayatta kalanların yaralarını sarmak ve güvenli bir yaşam alanı oluşturmaktır. Bölgede ilk yıl 319 bin toplam 650 bin konutun inşası planlanıyor. İlk etap projelerinin de bir yılda teslim edileceği açıklandı. Söz verilen sürede teslimlerin gerçekleşmesi için yeni bakanlık ekiplerini yoğun bir iş programı bekliyor.

Dönüşüm Seferberliği

Deprem felaketinden sonra kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür. Bilim insanlarının İstanbul için yaptığı uyarılar sonrasında yeni bir kampanya başlatılmıştır. Bu deprem felaketinin ardından kentsel dönüşümün önemi daha da anlaşılmıştır. Bu dönüşüm, şehirlerimizin daha güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi için kritik öneme sahiptir.

Yarısı Bizden kampanyası ile inşaat maliyetinin yarısını devletin karşılayacağı belirtilmiştir. Ayrıca riskli evde yaşayanların uygun ödeme planı ile evini yenileyeceği belirtilmiştir. Kampanyaya 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için (konut ve işyeri), 269 bin 670 başvuru yapmıştır.

Kira krizi ve beklenen çözümler

Son yıllarda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kira artışları olmuştur. Yaşanan mağduriyeti önlemek için geçen yıl kira artışına yüzde 25 zam sınırı getirilmiştir. 1 Temmuz’da sona erecek uygulamada sürenin uzatılması beklenmektedir. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kiralar için yeni taslak kanun teklifinin tamamlandığını açıklamıştı.

Şimdi yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Bakan Özhaseki’nin ortak çalışmalarla sorunu çözecek yasal düzenlemelere son halini vermesi beklenmektedir. Yasal düzenlemelerin yanında ‘kiralık sosyal konut’ üretimi önerisi de son aylarda sıkça gündeme gelmektedir. Sektör temsilcileri, kamu ve özel sektör işbirliği ile dar gelirliye kiralık konut üretmeye talip.

Sosyal Konut İhtiyacı ve Yeni Dönemdeki Hedefler

Türkiye’de konuta talep hep canlı olmuştur. Ancak ihtiyaç kesiminin alabileceği fiyatta konut pek bulunmamaktadır. Bu nedenle kamunun hayata geçirdiği Sosyal Konut projelerine rekor talep gelmektedir. En son geçen yıl sonunda açıklanan 250 bin sosyal konuta 5 milyon 135 bin başvuru yapılmıştır. Kura çekimi ile hak sahipleri belirlenmiş ve inşa süreci başlamıştır.

Son yıllarda konut üretiminin ihtiyacın gerisinde kaldığını belirten uzmanlar fiyat artışının dizginlenmesi için arzın artması gerektiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca yeni dönemde fiyat artışının önüne geçmek için konutun yatırım aracı olmaktan çıkarılması planlanmaktadır.

Güvenli Yapılaşma Tedbirleri

11 ili etkileyen deprem inşaat sektöründeki yapım ve denetim eksikliklerini gözler önüne sermiştir. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmaları kapsamında uzmanların, bilim insanlarının ve akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan kurul ‘inşaat sektöründe köklü değişim gerek’ mesajını vermiştir. İlk adım mühendisler için atılmıştır. Ayrıca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak inşaat mühendislerinin tecrübesine göre iş alması zorunlu hale gelmiştir.

Zemin denetim uygulamaları ve yeni düzenlemeler

Yapı denetime ek olarak zemin denetim uygulamaları mevzuata bağlanacaktır. Ayrıca, Türkiye Bina Envanteri hazırlanacaktır. Türkiye’deki tüm binalar araçlar gibi periyodik muayenelere tabi olacaktır. Risk haritaları güncellenecek, riskli bölgelerde imara kapatılacak yerler belirlenecektir. Bunların dışında ayrıca kat yükseklikleri sınırlandırılacaktır. Radye temel kullanımı gerekirse zorunlu hale gelecektir.

Yeni dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde oldukça fazla sayıda ve önemli görevler bulunmaktadır. Kira artışlarından kentsel dönüşüme, deprem bölgesindeki konut inşalarından sosyal konut projelerine kadar birçok farklı konuda adımlar atılması beklenmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…