Kategoriler
Emlak Haberleri

Metris Kışlası için yenilenen imar planları metrekare alanını azalttı

Metris Kışlası arazisinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesine karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilen imar planları, toplam 954 bin metrekarelik alan üzerindeki yerin 13 bin 700 metrekare daha azalmasına sebep oldu.

Metris Kışlası dönüşümden geçecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürütmüş olduğu kentsel dönüşüm projelerinde hız kaybedilmiyor. Sözcü gazetesinden Özlem Güvenli’nin aktarmış olduğu bilgiler ışığında, eski Metris Kışlası dönüşüm sürecinden geçecek. Ancak birkaç kez yeniden düzenlenen imar planları metrekare rakamlarında değişimlere neden oldu.

İstanbul ilinin Esenler ilçesinde 954 bin metrekarelik araziyi kapsayan eski Metris Kışlası için yeniden karar alındı. Bakanlık tarafından İstanbul genelini yeniden dönüştürme çalışmaları arasına katılan arazi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni düzenlemesiyle birlikte revize edilerek askıya alındı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2015 yılında protokoller gereğince Esenler Belediyesi’ne devredilen arazinin ilk günden beri kentsel dönüşüm projesine dahil edilmesi bekleniyor. Arazi üzerindeki yerleşim yerinde askeri birliklerin transferlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından, sıra vatandaşların rezerv alanlarına geldi. Esenler genelini kapsayan imar sorunlu, yenilenmesi mümkün görülmeyen, riskli ve taşınması şart olan yapılarda oturum sağlayan hak sahiplerinin transferleri yapılacaktı. Ancak kentsel dönüşüm için 2019’daki planlar bir sonraki yıla kadar ertelendi.

İmar planları değişiyor

Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi beklenen eski Metris Kışlası için çalışmalar sürdürülürken; kentsel dönüşüm kapsamında revize edilen planların 21 Ağustos 2020 tarihine değiştirildiği görüldü. Revize edilen alanda yeni nüfus sayısı olarak 16 bin 27 kişilik bir rakam oluşturuldu. Ayrıca 261 bin 947 metrekarelik konut alanlarının imar düzenlemesiyle birlikte 185 bin 665 metrekareye indirildiği belirtildi. Ortak kullanıma açık olması beklenen sosyal alanlarda ise 17 bin 867 metrekarelik bir azalma meydana gelmiştir.

Alan üzerinde konut, ticaret ve turizme ait projelerin geliştirilmesi adına, karma projenin sahip olduğu metrekare alanı her geçen gün azalıyor. Toplamda 554 bin 547 metrekareye sahip inşaat alanında yeni düzenlemeyle birlikte 540 bin 847 metrekareye iniş yapıldı. Tüm bu bilgiler doğrultusunda yapılaşma miktarında 13 bin 700 metrekare kadar daha azaltılması öneri olarak sunulmuş ve bina yükseklikleri en fazla 7 kat olarak öne çıkarılmıştır.

İmar planındaki yenilikler Tuna Mahallesi’nde de görüldü

Esenler’de riskli alan olarak ilan edilen 25 bin metrekarelik alana sahip Tuna Mahallesi’nde imar değişikliği yapıldı. 2012 yılından bu yana, 8 yıllık süreç boyunca riskli görülen alan üzerine düzenlenen yeni rapora göre; mevcut yapıların henüz ömrü tamamlanmadığı gibi yürürlükteki planların sağlıklı bir dönüşüme imkan tanınmadığından bahsedildi.

Yeni mahalle planında; serbest olarak bildirilen yükseklik 7 kata, daha önce 3 olan emsal ise 1.50’ye düşürüldü. Getirilen sınırlama sonrası nüfus 710 kişide kaldı.