Kategoriler
Emlak Haberleri

Müstakil konut arayışı depremden sonra yüzde 1.541 arttı

Emlakjet’in açıklamasına göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında şubat ayında konut arama hacminde önemli değişiklikler yaşandı. 6-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen konut arama hacminde Kayseri, yüzde 512’lik artış ile öne çıkarken, ardından Diyarbakır yüzde 475 ve Mersin yüzde 447 artış ile sıralandı. Bu illeri Antalya, Adana, Ankara ve Eskişehir takip etti.

Emlakjet’in düzenli olarak yaptığı ev tipi bazında konut aramaları verilerinde ise bağımsız konut talebindeki sert yükseliş dikkat çekti.

Deprem felaketinin ardından bağımsız konut aramaları yüzde 1.541’lik artış gösterirken, toplam konut aramalarında kiralık ve satılık konutlarda da önemli değişiklikler yaşandı. Kiralık konut aramalarının oranı yüzde 75’e çıkarken, satılık konut arayan kullanıcılar yüzde 25’te kaldı.

Emlakjet’in deprem felaketi sonrasında gerçekleştirdiği özel araştırma dosyasında “Deprem Sonrası Konut Tercihleri” incelendi.

Anket sonuçlarına göre, Emlakjet kullanıcılarının yüzde 69’u “deprem sırasında evde yapılması gerekenleri biliyorum” seçeneğini işaretledi. Katılımcıların yüzde 54’ü yaşadıkları binaya güvendiklerini belirtirken, yüksek yapıdaki konut aramalarına yüzde 62 oranında “Hayır” yanıtı verildi. Ankete katılanların yüzde 43’ü ise yaşadıkları şehirlerden ayrılmayı düşündüklerini ifade etti.

Ankete katılanlara hangi bölgede yaşamak istedikleri sorulduğunda, en çok yüzde 42 ile Ege Bölgesi tercih edildi. Katılımcıların yüzde 31’i büyük şehirlerde yaşamak istediklerini belirtirken, İç Anadolu Bölgesi yüzde 20 ve Karadeniz Bölgesi yüzde 7 ile tercih edildi.

Müstakil konut arayışı depremden sonra yüzde 1.541’lik artış

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, son deprem felaketinin ardından kullanıcıların yüksek katlı binalardan müstakil yapılar arayışına yöneldiğini belirtti. Konut tipine göre yapılan aramalarda ise müstakil konutların arama hacminin yüzde 1.541 arttığını ifade etti. İdikat, depremlerin etkisiyle vatandaşların barınma sorununun öncelikli hale geldiğini vurgulayarak, Emlakjet olarak İçişleri Bakanlığı ile birlikte “Evim Yuvan Olsun” kampanyasını yürüttüklerini ve depremzedelerin barınma sorunlarını koordinasyon halinde çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Emlakjet Prestige Plus Üyesi Dialog Fsm Gayrimenkul yöneticisi Erol Şeker ise Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından konut arayan kullanıcıların bina kalitesi konusunda endişeleri olduğunu ve müstakil yapılar arayışına yöneldiğini belirtti. Şeker, müstakil yapılara olan talebin artmasıyla birlikte fiyatların da yükseldiğini gözlemlediklerini ifade etti.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…