Kategoriler
Gündem

Olympos bölgesinde çıkan karara itiraz

Olympos bölgesinde kamuoyu tepkisine yol açan kaçak yapılar yargıya taşınıyor. Yakın zamanda ortaya çıkarılan kaçak yapıların, Beydağları Sahil Milli Parkı alanı içinde yer alan arkeolojik sit alanında olduğu tespit edilmişti. Sosyal medya üzerinde infial yaratan olay sonrası bir karara varılamazken, kaçak yapılar yargı sonrası çözüme kavuşacak.

Sunulan raporda duruma itiraz edildi

Antalya Kent İzleme Platformu (AKİP), Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde yer alan Olympos bölgesindeki kaçak yapılara tepki gösterdi. Bu kaçak yapıların korunması ve yıkılmasını önleme maksatlı yapılan, doğal sit alanı seviyesindeki değişiklik yargıya taşınacak.

Olympos, Antalya’nın tarihi korunması gereken bir doğal güzellik olarak biliniyor. Ancak yakın zamanda kaçak yapıların ortaya çıkarıldığı bölgede, 2’nci derece arkeolojik sit alanının derecesi düşürüldü ve 3’ncü derece olarak yeniden belirlendi. Karar sonrası Antalya Kent İzleme Platformu (AKİP), sessizliğini bozarak bir rapor hazırlama girişiminde bulunmuştur. Sunulan raporda ise Kültür Turizm Bakanlığı onaylı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 28 Mayıs tarihine değin kalacak olan imar planlarına itiraz edildi. Hazırlanan raporda Kumluca Belediyesi’nin askıda bırakılan imar planları da yer alıyor.

Olympos tarihi olarak önemli

AKİP sözcüsü olarak bilinen Avukat Mustafa Şahin tarafından konuya ilişkin önemli açıklamalar getirildi. Kaçak yapıların yasalaştırıldığını vurgulayan Şahin, “Geçmişe yönelik plan çalışmasının yapılması toplumu yanıltmaya sevk ediyor. Mevzuatın kaçaklara gerekçe olarak kullanılmasıyla birlikte, hukuka, bilime, tarihe ve doğaya ihanet edilmiştir,” dedi.

Avukat Mustafa Şahin, konuya olan tepkisini ortaya koyarak açıklamasına devam etmiştir. “Olympos antik sit alanında yapılan kaçak yapıların yasalaştırıldığı süreçte, bu tür bir plana rant düşkünlüğü denilebilir. Kaçak yapıların yıkılması gerekirken onların ödüllendirildiğini görüyoruz. Aslında bu şekilde antik kent kaçak yapılar için hazır bir hâle geldi,” olarak kendini ifade etti.

Bölgenin tahribatına neden olan kaçak yapıların, Olympos antik kentine birkaç kilometre uzaklığıyla bilinen Adrasan’da geçen kıştan beri sayıca 800’ü bulduğu belirtiliyor. Askıya çıkan planların kesinleşmesi durumunda aynı milli park sınırlarına dahil olan tüm alanlarda kaçak yapıların artması ve hukuk ile yasalaştırılması öngörülmekte. Bunun sonucunda doğal güzelliklerin bozulacağı sit alanında yüksek miktarda tahribat gerçekleşecek. Bu günlerde Antalya Kent İzleme Platformu (AKİP) tarafından hazırlanan raporun yargıda olumlu çözüme kavuşması beklenirken, kamuoyunca tepki gören kaçak yapıların yıkılması isteniyor.