Kategoriler
Emlak Haberleri

REIDIN-GYODER konut fiyat endeksini açıkladı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran 2020 verileri yayımlandı. Verilere göre, haziran ayında stok erime hızı bir önceki aya oranla 8 puan artış yaşamış ve yüzde 11,96’lık rekor sayıya ulaşmıştır.

REIDIN-GYODER kamuoyu ile paylaştı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran 2020 sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,12 artış yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise bu artış yüzde 6,34 olarak kaydedildi. Konut alımı için kullanılan banka kredisi 17,03’ten 47,03’e çıkmış ve bir önceki ayın rakamını 30 puanla katlamıştır. Haziran ayına ait stok erime hızı ise satın alımlar karşısında hareket kazanmış ve 11,96 seviyesine erişmiştir.

Yapılan araştırma kapsamında haziran ayı verilerine göre; 1+1 konut tiplerinde yüzde 0.43, 2+1 konut tiplerinde yüzde 0.36, 3+1 daire tiplerinde yüzde 0.15, 4+1 dairelerde ise yüzde 0.18 nominal artışın yaşandığı tespit edildi.

Haziran ayına ilişkin markalı konut projeleri altında gerçekleştirilen satışların yüzde 6,36’sı yabancı yatırımcıya sağlandı. Bu satışların yüzde 57,14 olarak belirlenen kısım 2+1 konut tiplerini tercih etmiştir. Markalı konut projelerinden satın alımı gerçekleştiren alıcılar peşinat, senet ve banka kredisi kullanmış; haziran ayında bu rakamlar belirli oranlara dağılmıştır. Peşinat kullananlar yüzde 32,50, senet kullananalar yüzde 20,47 ve banka kredisi kullananlar yüzde 47,03’lik kısmı kaplamıştır.

Yine haziran ayında markalı konut stoklarında erime hızındaki rakamlar yüzde 11,96 dilimine ulaştı. Bir önceki ayda ise stok erime hızı yalnızca 3,79 oranında bizleri karşılamıştır. Ayrıca markalı konutlardan gerçekleştirilen satın alımların yüzde 49,92’si bitmiş konutlardan tercih edilmiş, yüzde 50,08’i ise bitmemiş konut stoklarından oluşmuştur.

“Fırsatlar devam ederse önümüzdeki aylarda da hareketlilik sürer”

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, haziran ayına ilişkin verileri değerlendirdi. Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerinden bahseden Kalyoncu, banka kredisinin diğer seçenekler arasında bir önceki aya göre 30 puan artış yaşadığını aktardı.

Mayıs ayında stok erime hızının 3,79 seviyesinde gezindiği durgun dönemi, haziran ayında tarihi indirimlerle birlikte hızla yükselmenin kapısını açmış ve yükselmedeki hızın seviyesi 11,96 olmuştur. Ortaya çıkan verilere göre düşük faizli kredi indirimleri özellikle konut alıcıları için oldukça önemli gözüküyor. Konut stoklarındaki erimenin hızlanması, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizlerle birlikte oldu. Fırsatların devam etmesiyle birlikte önümüzdeki aylarda konut satışlarının daha da yükselebileceğini belirten Kalyoncu, sözü Alp Çapa’ya bıraktı.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, geçtiğimiz haziran ayına ilişkin stok erime hızının bir önceki aya göre yaklaşık olarak 8 puan artış yaşadığından bahsetti. Yüzde 11,96 gibi bir rekor seviyeye ulaşan stok etime hızı, markalı konut satışlarını da öne çıkarmıştır. Çapa, markalı konut projelerinin yabancı yatırımcılar arasında yüzde 6,36 seviyesine yükseldiğinden ve satışların çoğunun 2+1 daireler olduğundan bahsetti. Bu tercihin yüzde 57,14’e tekabül ettiğini belirten Çapa, konuşmasını aktardığı değerli bilgilerden sonra sonlandırmıştır.