Kategoriler
Emlak Haberleri

Ruslar tercihlerini başka ülkelerden yana kullanıyor

Ruslar konut taleplerini yurt dışına yönlendirdi. Yeni tip koronavirüs (covid-19) etkisi altına giren tüm dünya ülkelerinden Rusya’nın tüketici toplumu yeni konut talepleri nedeniyle yüzünü diğer ülkelere döndü. Emlak piyasasında yaşanan sarsıntının yalnızca Türkiye’de olmadığı ve bunlardan etkilenen diğer Avrupa ülkelerinin de olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Rusya’nın da emlak piyasasında yüksek oranlı satış kayıpları görülürken, yaşanan gerilim konut alımı için Rusları yurt dışına itti.

Ruslar emlak piyasasının dengesizliğinden yararlandı

Çin üzerinde belirlenen ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı ülkeler üzerindeki ekonomik dengeyi değiştirdi. Ruslar kendi ülkelerinde yaşanan emlak piyasasındaki düşüşlerden sonra yeni kararlar almış gibi görünüyor. Buna göre, Rus tüketici en fazla İtalya, İspanya ve Güney Kıbrıs’tan ev sahibi olmak istemekte.

Kommersant gazetesinde verilen habere göre, emlak şirketi Knight Frank’ın verileri tüketicinin emlak piyasasının belirsizliğini kullanmak istediğini açıkça gözler önüne seriyor. “Yurt dışında alternatif adres yaratabilmek için” konu başlıklı ortaya çıkan haberde salgın hastalığın artış yaşadığı döneme ilişkin konut alan sayısında yüzde 20 artış yaşandı.

Tüketici yeni konutlarını İtalya’dan istiyor

Yurt dışındaki konutlara gözünü dönen Rusların konut alımında ilk sırada İtalya’yı koydukları dikkatlerden kaçmadı. İtalya’dan sonra ise İspanya ve Güney Kıbrıs diğer tercihler arasında ilk üçte yer alıyor. Neredeyse bu ülkelerdeki piyasayı canlandırma noktasına getiren bu tercihler sebebiyle ülkelerdeki konut talebi yüzde 50 artış yaşadı.

Knight Frank yöneticisi Marina Şlayeva konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi dönemine ilişkin konut fiyatlarında yaşanan düşüşleri fırsat gören ve değerlendirme yoluna giden Rus vatandaşlar, konut taleplerindeki büyük artışın asıl nedeni. Emlak piyasasındaki dengesizliğe ilişkin açıklama yapan Şlayeva, bunu bir örnek üzerinden vermeyi tercih etmiştir. Verilen örnekte ise İtalya’nın Toskana bölgesinde konut fiyatlarının salgın döneminde yüzde 40, Güney Kıbrıs’ta ise yüzde 25 ucuzladığını belirtiyor.

Pandemi süreci yeni konut taleplerine neden olabilir

Salgın hastalıkta yaşanan belirsizliği, özellikle Rus vatandaşlar kendi adına kullanmayı bildi. Başka ülkelerde daimi oturum izni veya vatandaşlık sahibi olma imkanının yurt dışından göç almak için iyi bir fırsat olduğu bilinirken; konut alımlarındaki en önemli neden ise oturum iznine daimi bir şekilde sahip olabilmek.