Kategoriler
Emlak Haberleri

Sağlık turizminin gayrimenkul sektörüne etkileri

Sağlık turizmi, 2022 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’ye gelen turistlerin toplamda 2 milyar dolar harcama yaptığını ortaya koydu. EVA Gayrimenkul Değerleme’nin Değerleme Departmanı Yöneticisi Ahmet Durmuş’a göre, bu harcamaların artış eğiliminde olduğu bildirildi.

Sağlık Turizmindeki Yükseliş ve Harcama Eğilimi

Durmuş, sağlık turizminin Türkiye’deki önemli sektörlerden biri olarak son yıllarda hızla geliştiğini belirtti. 2012 – 2023 yılı 1. çeyrek dönemi boyunca ülkeye gelen ziyaretçi sayısı, toplam harcama tutarları ve kişi başı harcama tutarları incelendi. Bu dönemde sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen ziyaretçilerin sayısının arttığı ve harcama tutarlarının yükseldiği görüldü.

Ancak, 2023 yılı ilk çeyrek verilerine göre, geçmiş yıllara kıyasla sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen ziyaretçi sayısında ve kişi başı harcama tutarında düşüş yaşandığı gözlemlendi. Bu durumun temel nedenlerinin, kur piyasasındaki ani yükselmeler ve dalgalanmalar olduğu değerlendirildi.

Türkiye’ye Sağlık için Gelen Turistlerin Harcamaları

Sağlık turizmi, ülkeye önemli bir katkı sağlamaktadır. Özellikle, sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başı harcama tutarları, tatil amaçlı gelen turistlere göre yaklaşık 2 kat daha fazladır. 2023 yılı ilk çeyrek verilerine göre kişi başı harcama tutarlarında bir düşüş olsa da, bu durumun döviz kurlarındaki ani artış ve dalgalanmalardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Gelecek Dönem ve Etkileri

Gelecekte sağlık turizminin büyümesi bekleniyor ve bu, yeni yatırımcılar ve tesislerin sektöre katılmasıyla gerçekleşecektir. Yabancı ziyaretçi sayısındaki artışın, ülkeye daha fazla döviz getireceği öngörülmektedir. Özellikle Antalya, Muğla, Aydın, İzmir gibi illerde kış döneminde sezonun kapalı olduğu zamanlarda, sağlık turizmine yönelik teşviklerle ekonomiye ekstra gelir sağlanabilir.

Sağlık turizmi gelirlerinin ülke ekonomisine katkısının artması, yeni yatırımların önünü açacaktır. Önümüzdeki dönemde, sağlık turizmiyle ilgili yapılan reklam ve tanıtımların da etkisiyle yabancı ziyaretçi sayısında artış bekleniyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Hakkında

EVA Gayrimenkul Değerleme, 2008 yılında sektörün uzmanları tarafından kurulmuş bir değerleme şirketidir. SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilen EVA, finans kurumlarına değerleme hizmeti sunmaktadır. Aynı zamanda uluslararası bir kurum olan RICS tarafından “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk Türk şirketidir. EVA Gayrimenkul Değerleme, uluslararası ödüllere sahip, sektörde öncü bir değerleme şirketidir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…