Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Tapu masrafı 2020 yılı itibariyle kamu bankalarının başlatmış olduğu kampanya sonrası internet üzerindeki aramaları arttırdı. Gayrimenkulde yaşanan yoğun satışlara karşı konut almak isteyenler; yazımızın devamını mutlaka okumalıdır.

Tapu masrafı son iki haftanın gündemi haline geldi

Tapu harcı veya tapu masrafları olarak bilinen harcamaların, konut satışlarında gerçekleştirilen tüm taşınmazlar için uygulanmaktadır. Belirlenen satış bedeli üzerinden tapuda yüzde 4 olarak hesaplanan tapu masrafı ödemeleri işlem sırasında gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda kişinin tapu harcı arasında ödemesi istenilen döner sermaye bedeli de bulunmaktadır. Buna göre, 178,50 TL fiyatın ev satışı sırasında alıcı tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Tapu harcında öne çıkan hukuksuz uygulamalara asla yer vermeyiniz. Özellikle satış fiyatı üzerinden düşük bir bedel fiyatının söylenmesi yüksek para cezaları ödemenizi sağlayabilir. Geçmiş dönemlerden beri aktif olan bu işlem; daha az harcama yapmak isteyen alıcı ve satıcının ortak kararıyla satış bedelini daha az göstermesiyle birlikte ortaya çıkıyor. Tapu harcında ödenmesi gereken miktarı az söyleyen kişiler geriye dönük cezalara maruz kalmaktadır. Bu durumun aynı zamanda satıcıya yarar sağladığı ve konut satışı üzerinden gerçekleştirdikleri kârı azaltmasına yardımcı olurken; karşı tarafın muhtemel gelir vergisi de aşağıya çekiliyor. Ancak bu kararın olumlu sonuçlarından ziyade olumsuz sonuçlarını düşünmenizde yarar var. Zira, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gerçekleştirilen denetimlerin sonucunda hem alıcı hem de satıcı için geriye dönük cezai işlem başlatılıyor.

Tapu Harcı hakkında bilgi

Tapu harcı ya da bilinen bir diğer ismiyle tapu masrafı, konut satışlarında gerçekleştirilen tüm taşınmazlar için uygulanmaktadır. Bunlar; konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb. olabilir. Tapuda belirtilen satış fiyatı üzerinden tapu hizmetleri tarafından satış bedelinin yüzde 4 olarak hesaplandığı haraçlar, satış esnasında ödenmek zorundadır.

Tapu harcı bedeli 2020 yılı itibariyle satış bedeli üzerinden yüzde 4 olarak belirlenirken; bu oranın yüzde 2’si alıcının, diğer yüzde 2’sini ise satıcının ödemesi gerekmektedir.

Harç ödemelerinde döner sermaye bedeli

Tapu işlemleri esnasında ödenmesi gereken bir diğer bedel ise döner sermayedir. 2020 yılı için belirlenen rakam ise hizmet bedeli ve ilave hizmet bedeli olmak üzere toplamda 178,50 TL’ye geliyor. Bu tutarın taraflar tarafından anlaşmaya gidilmedikçe alıcı tarafından ödenmesi kararlaştırılır.

Harç ödemelerini belirlenen bankalar üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz. Bunlardan Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası olmak üzere; PTT ile kredi kartı veya Gelir İdaresi’nin online işlemler sayfasından rahatlıkla gerçekleştirmek mümkündür.

Tapu harcı hesaplaması nasıl yapılır?

Örneğin satış bedeli 200.000 TL olan bir ev için hesaplama yapalım. Ödenmesi gereken binde 40 (yüzde 4) oranlı miktar, taraflara yüzde 2 oranında dağıtılıyor.

Buna göre;

200.000 TL / 1.000 = 200

200 x 20 = 4.000 TL

Çıkan sonuca göre toplam ödenmesi gereken miktar 4 bin alıcı, 4 bin satıcı olmak üzere 8 bin TL olmaktadır.