Kategoriler
Emlak Haberleri

Tarım alanlarındaki konutlar yıkılabilir

Tarım alanına kazandırılması için boş alanlar üzerine çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda site, depo, bina ve hobi bahçesi yapılmış olan tarlalar yeniden tarıma kazandırılacak.

Tarım alanları üzerindeki büyük çöplükler

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, TBMM’de teklif olarak sunuldu. Taslakta belirtilen, özellikle son yıllarda hobi bahçesine dönüştürülen pek çok tarım alanının kaybına ilişkin teklif önem arz etti. Parseller şeklinde ayrılan tarım alanları hızla el değiştiriyor ve yine alan taraf bundan kâr sağlamayı başarıyor. Ancak durum sadece bununla kalmadığı gibi üzerlerine konut sitesi kurulmuş ve verimli toprakların dönüştürülemeyeceği alanlar yaratılmıştı. Depo, müştemilat yapılan arazilerin üzerinde beliren bu kullanım dışı yapılar gerçek bir atığa dönüşmüştür.

Bakanlık işgal edilen topraklara karşı harekete geçti

Bu durumun kısa süre önce tespitini yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, arazileri yeniden Türkiye geneline kazandırabilmek için kolları sıvadı. Yeni bir yasal düzenleme talep eden Orman Bakanlığı, İl müdürlükleri ve valilikler tarafından her ilde tarama yapılmasını istiyor. Böylece çıkan listede yok olan alanları kolayca görebilecek ve ilk fırsatta müdahale edilebilecektir. Sistemi ilerlettiklerini belirten Bakanlık yetkilileri, kişilerin “bu tarlada üretim yapacağım, su ve elektriğe ihtiyacım var” dediğini saptamış ancak yerel yönetimin desteğini sağlayan alanların daha sonra satışa çıkarıldığı görülmüştür. Değerli arazilerin üzerine konulan prefabrik konutlar, ardından kalıcı konutlara dönüştürülmüş ve yazlık site alanı diye piyasada yer edinmiştir.

Para cezaları fazla bulundu, milletvekilleri itiraz etti

Yapılacak olan herhangi bir düzenleme sayesinde bu alanların yıkım süresi için en az üç ay verilecek. Valilikler ve il özel idareleri tarafından kaldırılacak olan bu konutlar, bozulan tarım arazilerinin her metrekaresi için para cezası uygulayacaktır. Ancak yapıları yıkmayan ve karara karşı direnen kişiler için ceza miktarı üç kat daha arttırılabilir. Özellikle bu yapılar ovalardaki tarım arazilerinde görülüyorsa ceza iki katına çıkacaktır.

Belirlenen bu ceza miktarları, AK Parti’nin taşra milletvekilleri tarafından fazla bulunarak; içlerinden buna itiraz edenler oldu. Hatta alanları bozan kişiler için “insaf!” diyen milletvekilleri de görülmüştür. Bu itirazların ardından metrekare için önerilen 165 liralık para cezası, 10 liraya kadar düştü.

Yasaya karşı gelenlerin fazlaca olduğunu belirten yetkililer, yasaları çiğneyenlerin Türkiye genelini işgal ettiğini söyledi. Eğer yasalar gereği hareket edilmez ise kişiler bu değerli topraklar üzerinde konut yapmaya devam edecektir. Bilmemek kimseyi suçtan kurtarmaz, ancak bunca zaman bunlara göz yuman idarenin sorumluluğunu gözler önüne serer.