Kategoriler
Emlak Haberleri

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerine para yatıranların durumu ne olacak?

Tasarruf Finansman Sistemi faizsiz konut ve otomobil edindirme sistemi olarak bilinmektedir. Bu sistemdeki 21 şirkete BDDK tarafından tasfiye kararı verildiği duyurulmuştur. Bunun sonucunda bu şirketlere para yatırımı yapanlar, paralarını alacaklar mı almayacaklar mı veyahut nasıl alacaklarını sorguluyorlar. Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerine para yatıranların durumu ne olacak?  Nasıl bir sürecin beklediği merak konusu olmuştur.

Bilindiği üzere Tasarruf Finansman Sistemi faiz konut ve taşıt edindirme sistemi olup sık sık tartışmalara da konu olmuştur. Yasa gereği BDDK’ya 35 şirket faizsiz konut sistemi dahilinde başvuru yapmışlardı. Bu şirketlerden 23’ü tek başına başvuru yapmıştı. 12 şirket ise 5 şirket çatısı altında birleşerek başvuruda bulunmuştu. Dün BDDK, intibak şartlarını yerine getiremeyen 21 şirketin talebini reddetti. Ayrıca tasfiyelerine karar verdi. BDDK intibak başvurusu yapan 6 şirketin intibak sürecinin devam ettirilmesine karar verdi. Ayrıca 8 şirketin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesine karar vermiştir.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerine para yatıranların durumu ne olacak? Nasıl bir süreç bekleniyor?

Tasfiye edilen şirketler müşteri alamayacak ve geri ödemede bulunmak zorundadırlar. Dün itibariyle intibak talebi reddedilen şirketler yeni bir sorumluluk alamayacaklardır. Ayrıca bu şirketlere yapılan ödemeler kamusal güvencede bulunmayacaklardır.

Yapılan başvurularda gerekli şartları yerine getiremeyen şirketlere tasfiye süreci başlatılacaktır. Ayrıca iradi tasfiyede şirket topladığı tasarrufları ve diğer borçları için geri ödeme yapması zorunluluğundadır. Bu şirketler, varlık ve mükellefiyetleri bitene kadar faaliyetleri devam etmektedir. Ancak tasfiye izni verilmesinin ardından yeni müşteri edinemezler. Ayrıca yükümlülüklerini engelleyecek olan hiçbir yeni taahhüt yapamazlar.

İntibak talebi reddedilen şirketlere Tasfiye Komisyonu kurulacaktır. Böylece şirket varlıklarının etkin biçimde nakde dönüştürülmesi, alacaklarının tahsili ve borçlarının ödenmesinde görevli olacaktır. BDDK’ya başvuru yapmayanlar için izinsiz faaliyet suçundan adli işlem başlatılacak. Böylece Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilecek. Ayrıca bu suçun 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır.

Tasfiyesine karar verilen şirketler

21 şirketin tasfiyesine karar verilmişti. Bu 21 şirket; İktisatevim, Vizyonevim, Doğru evim, Finansevim, Birikimevim, Finalevim, Yaşamevim, HH Aydın Yatırım, İhtiyaçevim, Varlıkevim, İstek Evim, İkizlerevim, Destekevim, Gerçekevim, Değer Tasarruf, Önceevim, Morevim, Hedefevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim, Tasarruf Organizasyon.

İradi Tasfiyesine Karar Verilen Şirketler

8 şirketin ise iradi tasfiyesine karar verilmiştir. Bu şirketler; Güvence Tasarruf, Benimevim, Yenievim, Narevim, Kumbaraevim, Umutevim, Ezogelin Tasarruf, Pamuk Evim.

İntibak talebi kabul edilen şirketler

Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, Sinpaş Yapı, İmece Yatırım olmuştur. Birleşme Yoluyla İntibak olanlar ise Katılımevim ve Meskenfinans, Birevim ve Çözüm Tasarruf olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…