Kategoriler
Emlak Haberleri

Taşınmaz satışlarında yıl sonu rekoru bekleniyor

Taşınmaz satışlarında yaşanan artış her geçen gün verileri yükseltiyor. Kamu bankalarının düşük faiz oranlı kredi destek paketleri gayrimenkul sektörüne yeni bir soluk kazandırdı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinde, geçen yıl 1-27 Haziran’da 6 bin 658 kredili konut satışı gerçekleştirildi. Ancak bu rakam bu yılın aynı döneminde 93 bin 704’e kadar çıktı.

Taşınmaz satışlarında rakamlar yükseliyor

Pandemi dönemine ilişkin ekonomik duraksamanın önüne geçmek isteyen hükümet gayrimenkul sektörüne hız kazandırmaya karar verdi. Türkiye’nin 1 Haziran tarihinde normalleşmesinin ardından kamu bankalarının düşük faizli kredi desteği vatandaşı yeniden canlandırdı. Şimdilerde birinci elde 0.64, ikinci elde 0.74’e düşen faiz oranları geçmiş yılların rekor sayılarını katlamaya devam ediyor.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 1-27 Haziran dönemine ilişkin toplam kredili konut satışı 6 bin 658 oldu. Bu yılın aynı dönemi içerisinde bu rakam 93 bin 704’e ulaşmıştır. Faiz oranlarındaki düşüş konutlara yansıdığı kadar, tarla, arsa, iş yeri ve arazi satışlarında da yükseliş kaydetti. Diğer tüm taşınmaz satışlarında elde edilen toplam rakam 284 bin 487’e tırmandı. Geçen yıl aynı dönemde toplam taşınmaz satışları 99 bin 125 olmuştur.

Yıl sonunda büyük rekora hazır olun

Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, düşük faizli kredilerin sektöre yansıttığı etkiler hakkında konuştu. Aydemir’e göre, sektöre dair desteklerin devam etmesi birçok satışın gerçekleştirilmesine neden olacak. Böylece elde edilen rakamların rekor sayılara ulaşacağı bilgisini verdi. Konut satışlarında beklenen yükselişin geçen yıla ilişkin değerleri rahatlıkla geçebileceğini aktaran Aydemir; geçtiğimiz haziran ayında, 20 günlük süreçte yaşanan kredi başvurularının daha önce hiç görülmediğini dile getirdi.

133 bin kişinin kamu bankalarına başvurduğu süreçte vatandaşlar ilgisini konut üzerine yoğunlaştırdı. Özellikle ev sahibi olmayı erteleyen kişilerin kendi birikimlerini de harcadığı görülürken, kredi için bankaya başvurduğu tespit edildi. Kamu bankalarınca uygulanan düşük faizli kredi destekleri eğer özel sektöre de yansırsa, yıl sonunda büyük rekorların bizleri beklediği kesinleşir. Aydemir, bu sürecin devam ettirilmesinin geçmiş yıllarda zarara uğrayan sektörü bir nebze olsun rahatlatabileceğini aktarıyor.

İnşaat sektörü zararını kapatabilir

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı süresince ertelenen projeler ve düzensiz saha çalışmaları, inşaat sektörünün 2020 yılının ilk çeyreğini zora soktu. Konut satışlarının durma noktasına geldiği dönemde hükümet teşvikli düşük faizler toparlama sürecine yardım etti. Yaşanan ilgiden sonra konut stoklarının erimesi yine inşaat sektörüne olumlu bir dönüş olarak yansıdı. Firmalar elde kalan konutların satışını rahatlıkla yapmış ve 20 günde eldeki tüm konutları çıkarmıştır.