Kategoriler
Emlak Haberleri

TCMB Nisan ayına ait konut fiyat endeksini paylaştı

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), bu yılın nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) ile ilgili verileri paylaştı. Ortaya çıkan istatiksel durumda ise 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya ilişkin verilere kıyasla yüzde 1.7 oranlı artış yaşayan KFE; bir önceki yılın aynı dönemi içinde nominal olarak yüzde 16.7 artışa sahne olmuştur. Bu durumun reel artış oranı yüzde 5.2 olurken, İstanbul’da konu fiyatı yüzde 13.1 yükselişe geçti. Yaşanan bu yükselişin ise 2 yıl sonra ilk kez enflasyon üzerinden bir getiri sağladığı görüşü yaygınlaşmıştır.

TCMB 2020 Nisan ayı konut fiyat endeksi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından her ay paylaşılan verilere istinaden konut fiyat endeksinde bu yılın nisan ayı tablosu paylaşıldı. Paylaşılan endeks, bir önceki yılın aynı ayındaki verilere göre yüzde 16,7 reel artış yaşadı. Aynı zamanda yaşanan reel artışın yüzde 5,2 oranında artışa neden olduğu bilgisi verildi.

Konut fiyat endeksi neden hesaplanır?

Türkiye genelinde yer alan konutlarda gözlemlenebilen özelliklerin zaman içinde kontrole tabi tutulduğu görülür. Konut fiyat endeksinde yapılan kontrollerle birlikte zaman içinde kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimleri hesaplanır. Bu sebeple ortaya çıkan konut fiyat endeksi “KFE” (2017=100) 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında artışa sebep oldu.

Üç büyük il yeniden listenin tepesinde

Konut fiyat endeksi gelişmelerine istinaden paylaşılan verilerde 2020 Nisan ayı tablosunda bir önceki aya oranla İstanbul’da artış gözlemlenmiştir. Bu artışın 1,7’ye tekabül ettiği görülürken İstanbul’dan sonra gelen bir diğer il ise Ankara oldu. 1,9 artışın yaşandığı Ankara’nın hemen peşinden gelen İzmir ise yüzde 1,0 artış yaşadı.

Endeks değerlerinde öne çıkan yine aynı iller oldu

Endeks değerleri bu yıl itibariyle 2019’un Nisan ayı içerisindeki veriler karşısında artış yaşadı. Yine üç büyük ilin öne çıktığı tabloya ilişkin verilerde İstanbul, Ankara ve İzmirde sırasıyla 13,1 , 16,1 ve 17,9 artış yaşamıştır. Bu sayede İstanbul’da konut fiyatları 2018 yılından beri ilk kez iki yıllık enflasyonun üzerinde reel satışı tamamladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada yıllık enflasyon yüzde 11,39 artış yaşamış, bu rakam geçtiğimiz bir önceki ayda ise yüzde 10,94 olmuştur.