Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’nin uluslararası yatırımcılarına güven verdiği kanıtlandı

Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul yatırımlarında güvenli bir liman olarak görüldüğünden söz eden Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı (GİGDER) Ömer Faruk Akbal, ihracat sayılarından memnun olduklarını söyledi. Ekim 2020 verilerine göre, konut satışları yabancı yatırımcıya geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla artışı yüzde 23’e çıktı. 5 bin 331 rakamına tekabül eden bu sayı, yurt dışı piyasasında aranan güvenin sağlandığına dair bir kanıt olarak görülmelidir.

Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul yatırımcıları artıyor

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı (GİGDER) Ömer Faruk Akbal, ‘Konut Satış İstatistikleri’ başlığı altında yapılan Ekim 2020 verilerini yakından takip etti. Artışa geçen yatırımcı sayısı konusunda ihracat alanını genişleten Türkiye’nin güvenli bir liman olarak görülmesi memnuniyet vericidir. Akbal, artışa geçen konut satışlarının geçtiğimiz yıl 2019’a göre yüzde 23’e çıktığını belirtti. Bu aşamada 5 bin 331 rakamına ulaşan satış tablosu, sektördeki hareketliliğin yeniden doğduğunu göstermektedir. Artışa geçen satış oranları hakkında konuşan Akbal, yabancı yatırımcının Türkiye’yi seçme nedenlerini tek tek ele aldı. Buna göre, döviz kurunun artışı karşısında Türk Lirasındaki güç kaybı satıştaki birinci etmeni oluşturmaktadır. Avrupa gayrimenkulünün giderek kan kaybetmesine karşı, adeta yönelim Türkiye üzerinde devam ediyor.

10 aylık süreçte toplam satış 31 bin sınırını aştı

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının sayıca fazlalaştığı konusuna değindi. Artıştaki esas rolün döviz nedeniyle olduğunu belirten Akbal, 2020 yılının ilk 10 ayına göz attı. Ocak-Ekim ayları arasında toplam konut satışı uluslararası yatırımcıya 31 bin 797 adedi buldu. Salgın hastalık dönemini kapsayan bu artışta uluslararası yatırımcıya fazladan güven verilmiştir. Tüm sınır kapılarının kapatıldığı, uluslararası uçuş yasaklarının geldiği günler ticarette en büyük baltanın vurulmasına neden olmuştu. Ancak duraksayan iş kollarının yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte açılan sınır kapıları yatırımcıları ülkemize çekti. Yılın son iki ayında artışa geçmesi beklenen satışlar bu sayede 40 bin adedi bulabilir. Duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Akbal, “Avrupa’ya oranla yılı en az kayıpla atlatabileceğimiz açıkça görülüyor. Almanya’nın Türkiye’deki gibi olumlu bir havası var, ancak Almanya’nın yıllık kazancı ülkemizin aylığına eşittir. Bu da yurt dışı piyasasında güçlendiğimizi gözler önüne seriyor. Sektör içindeki bu istikrar havası birtakım iyileştirmelerin sonucunda kuvvetlenmiştir. Uluslararası arenada güvenli limanın Türkiye olduğu yeniden görüldü.” dedi.

İranlılar konut satın alımlarında öne geçti

Ekim 2020 verileri uluslararası konut yatırımcılarının İran, Irak, Rusya, Afganistan ve Kazakistan olduğunu kaydetmiştir.  Irak ve İran vatandaşlarının 2019 yılından bu yana satış rakamlarını arttırdığı tespit edildi. Kazakistan’ın geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık olarak 3 katlık bir artış ile konut alımını 213 adedine ulaştırdığı; ABD ve İngiltere’den ise talep artışının önceki yıla oranla yükseldiği dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ekim ayında ABD vatandaşlarının 57 konut aldığı satış tablosu, bu yıl 104’e ulaşım sağlayarak, talepteki yükselişi fark etmemize yol açtı. Bu da Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul yatırımlarında güç kazandığını bizlere bir kez daha gösteren verilerden oluşmaktadır.