Kategoriler
Proje Haberleri

Yeni Zigana Tüneli ne zaman hizmete açılacak?

Yeni Zigana Tüneli, Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesi’ni Orta Doğu, Kafkaslar ve İran’a bağlamaya devam ediyor. İpek Yolu olarak adlandırılan bu güzergâh üzerinde, tamamlanması beklenen dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olmaya adaylığı ile bilinen proje, yüzde 68 oranıyla tamamlandı.

Yeni Zigana Tüneli Avrupa’ya aday oluyor

Avrupa’nın 14,5 kilometreyle en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olmaya hazırlanan, Yeni Zigana Tüneli’nin inşaatı yüzde 68 oranında bitti. Gümüşhane- Trabzon kara yolu üzerinde yapımına başlanan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Yeni Zigana Tüneli, çalışmaları hızla sürüyor. 17 Mart 2017 itibariyle başlanan proje inşaatında, günümüzde çift yönlü çalışmalar  yapılmaktadır. Proje Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı olan Köstere köyü mevkisi ile Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başarköy arasında yer almakta. Çift tünelin her biri 14,5 kilometre uzunluğuna sahip olmakla birlikte, tünel toplamda 29 kilometreye uzanan yapısı ile dünyanın ikincisi olmaya aday gösteriliyor.

Yeni Zigana Tüneli için Başarköy Vadisi’nden 1015 metre kotuna giriş yapılmış, 1264 metre kotu ile yüzde 3,30 eğim tırmanması sağlanmıştır. Ayrıca yüzde 0,85 eğimle inilmesi, Köstere Vadisi’nden 1212 metre kotundan çıkacak tünel sayesinde Zigana Dağı’ndan ulaşımın kolaylaşması bekleniyor.

İki il arasındaki mesafe 40 dakika kısalacak

Şu an kullanımda olan Zigana Tüneli, 1800 metre kotlarından geçiyor. Ancak yeni tünelde bu rakamın değişeceği ve yaklaşık 800 metre daha düşük kottan giriş yapılması sağlanacak. Böylece Zigana Dağı’na kolaylıkla ulaşım sağlanırken, aynı zamanda tünel sayesinde Gümüşhane ile Trabzon arasındaki mesafe 40 dakika kısalacak. Ayrıca gerçekleştirilen yeni tünel projesi sayesinde sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kış ayları artık daha rahat geçecektir. Kar ve olası buzlanmalara karşı hazırlıklı olunan yeni tünelde, keskin virajlar ve rampalara da veda ediliyor.

Gelecek yıl 2021 tarihleri içerisinde hizmete açılmayı hedeflenen projenin, 1 milyar liraya mal olması beklenmekle birlikte; saha çalışmalarının yüzde 68 oranında tamamlanması karşısında Yeni Zigana Tüneli, inşaat hızını arttırmış oldu. Çift tüplü bu kara yolu tünelinde asıl hedef dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzun kara yolu tüneli haline gelmektir. Şu anda dünyanın en büyük kara yolu tüneli Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan 18,2 kilometre uzunluğuna sahip, “Zhongnanshar” adlı tünel olarak biliniyor.