Kategoriler
Emlak Haberleri

Yerinde Dönüşüm Projesi nedir? Şartları nelerdir?

Türkiye, depremlerle sık sık karşı karşıya kalan bir ülkedir. Depremler büyük hasarlara yol açar ve insanların yaşamlarını etkiler. Ancak Türkiye, depremlere karşı tedbirler almayı ve depremzedelerin hayatlarını normale döndürmeyi hedefleyen çeşitli projeler gerçekleştirmektedir. Bu projelerden biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi dir. Bu proje kapsamında deprem bölgesinde yaşayan insanlar, kendi evlerini ve işyerlerini yapmak için destek alabilmektedir.

Yerinde Dönüşüm Projesi nedir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımın hızlı bir şekilde giderilmesi ve bölgenin yeniden yapılandırılması için “Yerinde Dönüşüm Projesi“ni hayata geçirmeyi planladıklarını açıklamıştır. Ayrıca depremde 680 bin konut ve köy evi, 114 bin 320 dükkân ile 55 bin 680 depo ve ahır gibi yapıların hasar gördüğünü belirtmiştir. Böylece toplam 850 bin bağımsız bölümün hasar görmüştür. Bu proje kapsamında depremzedeler, kendi evlerini ve işyerlerini yapmak için destek alabileceklerdir.

Destek Miktarı ne kadar?

Bakan Özhaseki’nin açıklamalarına göre, depremzedelere verilecek destek miktarı oldukça yüksektir. Projeye dahil olan deprem bölgesinde yaşayan insanlar, konutlar için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi, işyerleri için ise 250 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi desteği alabileceklerdir. Böylece toplamda 1 milyon lira destek sağlanmış olacaktır.

Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere

Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecektir. Yine afetzede vatandaşlarına konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında kredi verilecektir. Ayrıca işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecektir.

Konut kredileri şu şekilde olacak

Brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredi tutarı 500.000 TL olacaktır. 101-150 metrekare konutlar için açılan kredi tutarı 700.000 TL olacaktır. 151 metrekareden büyük olan konutlar için ise kredi tutarı 800.000 TL olacaktır.

İşyeri kredileri için

Brüt inşaat alanı 50 metrekare olan işyerleri için kredi tutarı 250.000 TL olacaktır. 51–100 metrekare arası olan işyerleri için kredi tutarı 400.000 TL olacaktır. Ayrıca 101 metrekareden büyük olan işyerleri için kredi tutarı ise 500.000 TL olacaktır.

Yerinde Dönüşüm Projesi şartları neler?

Depremzedelere sağlanacak kredilerin bazı özellikleri bulunmaktadır. Krediler 2 yıl ödemesiz olacak ve toplamda 10 yıl vadeli olarak verilecektir. Ayrıca bu krediler faizsiz olacak, yani depremzedeler geri ödeme yaparken herhangi bir faiz ödemeyeceklerdir. Bu durum, depremzedelerin finansal yüklerini azaltacak ve kendi evlerini yapma süreçlerini destekleyecektir.

Projenin Hedefleri

“Yerinde Dönüşüm Projesi”nin temel hedefi, deprem bölgesinde yaşayan insanların yaralarını sarmak ve hayatlarını normale döndürmektir. Depremde zarar gören konutlar ve işyerleri yeniden inşa edilecek ve depremzedeler, kendi evlerini ve işyerlerini yapma fırsatı bulacaklardır. Bu sayede depremzedeler, kendi evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayacak ve yeniden hayata tutunabileceklerdir.

Yerinde Dönüşümün Avantajları

“Yerinde Dönüşüm Projesi”nin birçok avantajı bulunmaktadır. İlk olarak, depremzedelere sağlanacak olan hibe ve krediler, maliyet avantajı sağlayacaktır. Ayrıca bu proje, bölgedeki ekonomik hayatı canlandıracak ve yeni istihdam alanları oluşturacaktır. Yerinde dönüşüm aynı zamanda yerel mimari tasarım çeşitliliğini artıracak ve deprem bölgelerindeki yapım ve hayata dönüş sürecini hızlandıracaktır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “Yerinde Dönüşüm Projesi”, depremzedelere büyük bir destek sağlamaktadır. Bu proje sayesinde depremzedeler, kendi evlerini ve işyerlerini yapmanın mutluluğunu yaşayacaklar ve yeniden hayata tutunacaklardır.