Kategoriler
Emlak Haberleri

Yerli inşaat malzemelerinin fiyatlara etkisi en az yüzde 15 olacak

Yerli inşaat malzemelerinin konut fiyatları üzerinde etki yaratması bekleniyor. Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan yerli inşaat malzemelerinin üretimine dair, YapıRadar.com önemli açıklamalarda bulundu. Tedarikçiler ile müteahhitler arasındaki mal-hizmet alışverişinde rol oynayan proje veri ve talep bankası, artan maliyetlerin ithal edilen malzemeler nedeniyle olduğunu söyledi. Eğer bu ürünlerin yerli üretimi olursa maliyetteki azalış konut fiyatlarını en az yüzde 15 kadar düşürebilir.

Yerli inşaat malzemesinin etkisi büyüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aldığı karar sonrası üretimde yeni pay inşaat sektörü için çıkartılacak. İthal malzemelerin döviz kurunun sürekli dalgalanması halinde sektör üzerinde baskı yarattığı düşüncesi üretim fikrini öne çıkardı. Türkiye’de ekonominin başlıca istihdam kaynaklarından en önemlisi haline gelen inşaat sektörü için yerli inşaat malzemesinin üretimi son derece önemli olacak.

YapıRadar.com Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın, ithal ürünlerin konut fiyatlarından doğrudan bir etki yarattığı konusunda hemfikir. İnşaat sektörü için alınan bu yeni kararla birlikte, 400’ün üzerinde iş kolunu bünyesine katan ve milyonlarca insana kazanç kapısı haline gelen sektörde gerçek anlamlı bir gelişim sağlanacak. Covid-19 salgın hastalığının uluslararası seyahat kısıtlamalarını getirmesiyle birlikte inşaat firmalarının tedariklerinde sorunlar yaşadığını bildiren Saygın, sektörün olumsuz yönde etkilendiğini söylüyor. Yerli üretime geçişle, üretimin desteklenmesi halinde ithal edilen inşaat malzemelerinin yerine yerli malzemeler gelecek. Bu sayede artan konut fiyatlarının yeniden normali yakalaması beklenirken, en az yüzde 15’e varan düşüşlere sahne olunacaktır.

İnşaat malzemesi ithalinde yüzde 14,5 gerileme var

Ünal Saygın, İMSAD Temmuz 2020 verilerini yeniden hatırlatarak, malzeme ithalatında haziran ayından sonra gerilemenin belirgin bir hale geldiğinden söz ediyor. İnşaat malzemeleri temmuz ayına girişle birlikte ithalatta 543 milyon dolarlık bir pay aldı ve bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 14,5 düşüş yaşadığı tespit edildi. Ortalama birim fiyatına gelindiğinde ise yine temmuz ayında 2,84 dolar/kg seviyesi görüldü. Geçen yılın aynı döneminde bu değer 2,79 dolar/kg idi.

Maliyette artış yıllık yüzde 6,66 oranına yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine baktığımızda pandemi döneminin etkisi inşaat maliyetlerine doğrudan etki etmiştir. Saygın, malzeme endeksinde yıllık artışın yüzde 6,66’ya kadar yükseliş yakaladığını belirtti. Tedarikçilerin maliyetleri düşürmek için yeni yollar aradığı süreçte; müşteri, görünürlük ve yetersizlik gibi sorunlarla uğraşıldı.

Saygın, dijital platformların bu tür sorunlarla başa çıkmak için doğru adres olduğunu hatırlatıyor. “YapıRadar.com olarak yıl içinde ortalama sayıları 20 bine çıkan projeyi takip ediyor, tedarikçiler ile müteahhitler arasında bir köprü görevini görüyoruz.” dedi. Böylece inşaat firmaları, projenin başlangıç aşamasından bitiş aşamasına kadar, projede oluşan mal ve hizmet alımları yine platform üzerinden yakın takibe alabiliyor. İsteğe göre tedarikçi şirketlere ulaşan firmalar, belirli tekliflerin alınmasını da sağlamaktadır. Bu sayede zaman çalmanın önüne geçilmekte ve pahalıya patlayan malzeme alımlarının uygun fiyatlara gelmesi söz konusudur.