Kategoriler
Emlak Haberleri

“Yıl sonunda satılık konut fiyatlarında artış yüzde 50 bandına gerileyecek”

Türkiye’de satılık konut fiyatlarındaki artış yavaşlamaktadır. Emlakjet’in Temmuz ayı verilerinde, Türkiye’de satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8 artmıştır. Ancak bu artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50’ye düştü.

Temmuz ayı verileri açıklandı

Çevrimiçi emlak platformu Emlakjet, Temmuz ayı verilerini açıkladı. Türkiye’de Temmuz’da satılık ve kiralık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8 artmıştır. Emlakjet verilerine göre Konya satılık konut fiyat değişiminde, Bursa ise kiralık konut fiyat değişiminde Temmuz ayının lideri oldu. Ayrıca arsa fiyatlarında 8 ilde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, verilere göre satılık konut fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 civarında bir artış olduğunu belirtti. Ortalama satılık konut fiyatlarının yaklaşık 2 milyon 450 bin TL bandına geldiğini ifade etti. İdikat, maliyet ile fiyatlar arasındaki farkın arzın talebi karşılayamamasından kaynaklandığını ve fiyat artış hızında yavaşlama olduğunu söyledi. Yıl sonuna doğru satılık konut fiyatlarının artışının yüzde 50 bandına gerileyeceğini öngördü.

Kiralık konut fiyatları yüzde 108 arttı

Emlakjet’in verilerine göre kiralık konutlarda da yüksek bir artış yaşanmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre kiralık konut fiyatlarında yüzde 108’lik bir artış görülmüştür. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut fiyatının 13 bin 500 TL olduğu belirtilmştir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında yüz binin üzerinde konut satışı gerçekleşti. Emlakjet CEO’su İdikat, konuta olan talebin hala aktif olduğunu ve finansman imkanlarının genişlemesiyle satışların yeniden artacağını ifade etti. İdikat ayrıca, konut satışlarının yavaşlamasının yüksek fiyat dönemine bağlı olduğunu söyledi.

Emlakjet verilerine göre arsa fiyatlarında da yıllık fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştiği belirtilmiştir. Özellikle yatırım amacıyla tercih edilen arsalarda bu artışın dikkat çektiği ifade edilmiştir.

Gayrimenkul alım satımı yatırım aracı olmaktan çıktı

Emlakjet Prestij Üyesi Emlak Danışmanı Mehmet Andaç Kaş, son dönemde gayrimenkul alım-satımının yatırım aracı olmaktan çıktığını belirtti. Kaş’a göre günümüzde alımlar daha çok bireysel yaşam alanlarını oluşturma amacına yönelik yapılıyor. Ayrıca arsa taleplerinin ticari amaçlarla da arttığı gözlendi.

Emlakjet verileri ve uzman görüşleri, Türkiye genelinde emlak piyasasının dinamiklerinin değiştiğini ve konut ve arsa fiyatlarının artışının devam ettiğini gösteriyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…