Kategoriler
Emlak Haberleri

Yılın ilk 9 aylık sürecine ilişkin ikinci el satış verileri rekor seviyede!

Yılın ilk 9 aylık sürecinde satılan 1 milyon 161 bin konutun 802 bin adedi ikinci el oldu. Konuya ilişkin verileri paylaşan TÜİK, satışlarda yer alan sıfır konut sayısının 359 bin olduğunu gösteriyor. İkinci el konutlardaki bu yükselişin başında yüzde 82,1 ile Karaman’ın geldiği verilerde, ikinciliğe yüzde 78,9 ile Nevşehir oturdu. Aydın’ın üçüncülüğe terfi ettiği listeye göre, belirlenen değer yüzde 75,7 olarak karşımıza çıkıyor.

Yılın ilk 9 aylık sürecine dair veriler yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, hazırlanan yoğun araştırma raporu altında satışlarda ikinci elin öne çıktığını gösterdi. Haziran ayında başlatılan ve etkisi yalnızca iki ay süren düşük faizli konut kredileri beklenmedik bir şekilde ikinci el satışlarını arttırmıştı. Birinci elde sağlanan imkânlara göre daha kısıtlayıcı olan ikinci el satışları yılın ilk 9 aylık sürecinde piyasayı elden geçirdi. 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 34,2 artışın yakalandığı satışlarda adet 1 milyon 161 bin 278’e ulaştı. Toplam adetin 802 bin 70 adetlik kısmı ise ikinci elden oluşmaktadır. Kamu bankalarının teşviklerine rağmen birinci elin satışlardaki payı 359 bin 208 olmuştur. Pazarda piyasa rekoru kıran ikinci elde oran yüzde 69’u bulmakta. Bu oranın geçtiğimiz yıl 2019’da yüzde 62, 2018’de ise yüzde 52’de kaldığı biliniyor.

Ocak ayından eylül ayına kadar artış yaşandı

Yılın ilk 9 ayına ilişkin ikinci el konut satış adedi şu şekildedir; ilk çeyrek ocakta 77 bin 575, şubatta 81 bin 450, martta 74 bin 581 rakamlarına sahne olundu. Mart ayından sonra satışlar pandemi etkisi altında gerileyerek, nisanın 27 bin 935 adet ile tamamlanmasına yol açmış ve mayısta toplam rakam 34 bin 76’da sınırlı kalmıştır. Haziranda kamu bankalarının teşvikleri satış grafiğini yeniden yükselterek satışta 131 bin 380 değerini getirdi. Temmuzda 161 bin 420 adete gerileyen rakamlar, ağustosta 118 bin 285’te sınırlandı. Son olarak eylülde 95 bin 368 adet satılan ikinci el konut tablosu, birinci el karşısındaki şansını arttırmıştır.

İkinci el satışın birinci adresi Karaman oldu

Konut satışlarında yüzde 82,1 ile öne çıkan Karaman’ı takip eden isim, yüzde 78,9 ile Nevşehir’dir. Yüzde 75,7 ile Aydın’ın sıralamada üçüncü olmasına karşılık, dört ilde oranlar yüzde 50’nin altında kaldı. FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, ikinci el satışların son yıllar içinde yüksek bir ivme yakaladığı ifadesinde bulunuldu. Bu yıl yüzde 69 ile rekor satışa sahne olan ikinci el, geçen yıl yalnızca yüzde 62 idi. Türk gayrimenkul sektöründe dönüşüme neden olduğu konuşulan ikinci el satışlar, özellikle Anadolu bölgesinde öne çıkıyor. Esasında kişilerin bütçelerine daha uygun bulduğu ikinci eller, özellikle hane geliri karşısında kişilere şans tanımaktadır. Toplam gelirin 5 ila 5 bin lira bandında olan tüketicilerin varlığının daha fazla olduğunu söyleyen Akbal, bu kişiler arasında konut açlığının yaşandığını söylüyor. Bu nedenle kitlenin bu ihtiyacı karşılayabilmesi için finansal erişim önemlidir.

Görüşler karşısında faizsiz olanaklar çoğalıyor

Eyüp Akbal, Türkiye genelinde artışa geçen faizsiz finansman seçeneği hakkında yorumlarda bulundu. Yapmış olduğu değerlenmede, yeni ülke anlayışının faizsiz sistem olduğunu aktaran Akbal, yıllar geçtikçe kullanım oranında yükseliş yaşadıklarını söyledi. Faizsiz sistem sayesinde alınan ev sayısı toplam satışlarla birlikte her geçen gün artıyor. Vatandaşların değişen bütçelerine bakılmaksızın herkese ev sahibi olma şansı verilmiştir. FuzulEv öncülüğünde faizsiz, peşinatsız ve kredisiz finansman modeli tüm Türkiye’de yayılım sağladı. Böylece konut pazarına girişi mümkün gözükmeyen pek çok tüketiciye kaynak sağlanmış; onları ekonomiye katmada hayalleri gerçekleştirilmiştir.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.