Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Yunuseli Havaalanı için sesler yükseliyor

Yunuseli Havaalanı için betonlaşma tehlikesi görüldü. Bursa’nın şehir merkezinde bulunan havaalanı 1400 dönümlük arazisiyle dikkat çekiyor. Bu bölgeyi konut alanına dönüştürmek istediklerini aktaran CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, konuya ilişkin detaylar aktardı.

YUNUSELİ HAVAALANI İÇİN  MÜCADELE VERİLİYOR

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu bölgeyi kıskacı altına aldığını belirtti. 1400 dönümlük arazinin neredeyse çoğunluğu yeşil alana sahipken, yetkililerin burayı yok ederek betonlaştırma isteğine karşı konulamadığını belirtti. Eğer Yunuseli Havaalanı üzerinde konutlaşma meydana gelirse en az 8-10 bin konuta ev sahipliği yapacaktır. “İçine de millet bahçesi sıkıştırıyorlar” diyen Karaca, betonlaşmanın önüne geçmek istiyor.

BURSA’NIN İLK HAVAALANI

Yunuseli Havaalanı 1940 yılında Bursa’nın ilk havalanı olarak inşa edildi. 2001 yılında hizmete açılmasıyla birlikte 2017 yılına dek askeri hizmetler için kullanılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe havaalanının yeniden açılmasını 16 yıl sonra istemiş ancak bu isteğini kabul ettirememişti. Başkanın istifasıyla birlikte yerine gelen Alinur Aktaş, Yunuseli Havaalanı’nın işletmesini BURULAŞ’a devretmiştir. Ancak 10 ay içinde 18 milyon zarara uğrattığı söylenen havaalanı yeniden hizmete kapatıldı.

Aktaş tarafından havaalanının konut alanı olabileceği mesajı ilk olarak 04 Nisan 2018 tarihinde verildi. Yaptığı açıklamaya göre, Sabiha Gökçen ve Yenişehir havaalanlarının kullanımı Yunuseli’ni devre dışı bıraktığı ve atıl halde kalan bu havaalanının şehir için başka türlü kullanılması gerektiğini belirtilmiştir. Sözlerine devam eden Aktaş;

“Mevcut durumu, Bursa için en rantabl şekilde kullanacağız. Yunuseli ile sadece Doğanbey’i ilişkilendirmek doğru değil. Yunuseli Havaalanı arsası, 9-10 bin konutun yapılabileceği bir yer. Hem de düşük yoğunluklu olarak. Bununla bir değil birkaç Doğanbey ikame edebilirsiniz. Bizim burada düşüncemiz şudur: Konut yapalım, gelir ortaklığı şeklinde. Sonra da bu konutları Bursa yararına değerlendirelim. Bursa’ya ait arsaları ve binaları, ya da şehrin diğer değerlerini ‘en rantabl şekilde’ kullanmaya kararlıyız.” dedi.

Alinur Aktaş’ın yapmış olduğu bu açıklamanın üzerinden tam olarak 2 yıl geçerken, hâlâ atıl halde bulunan havaalanının geleceği meçhul. Vatandaşların endişeyle baktığı havaalanı için henüz belediye tarafından bir açıklama getirilmedi.

“BURSA HALKININ SATIN ALDIĞI ARAZİ”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Yunuseli Havaalanı’nın önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. Bursalıların 9 yıl bağış yaparak aldıkları arazinin Cumhuriyetin ilk yıllarına denk geldiği belirtildi.

1936 yılından bu yana Türk Hava Kurumu eğitimlerinde kullanılan havaalanının, TSK yönetimine teslim edildiği bilinmekte. Ancak zamanla pistin üzerindeki algının değiştiği ve büyük gövdeli uçaklara uygun olmadığı düşünülünce uçuşlar için bölge hizmete girmiyor. Bunun sonunda yetkililerin rant peşinde olduğunu söyleyen Karaca, 2001 yılından 2017 yılına kadar bu bölgede hava spor etkinlikleri yapıldığını hatırlattı. Havaalanının kullanım dışına dönüştürenin ise 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle başladığı açıklamanın önemli bir parçası haline gelmiştir.

İsmet Karaca, tüm bu açıklamaların yanı sıra AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne seslendi.  Belediye ve çevresinde bulunan rantçıların havaalanı üzerinden ellerini çekmesini ve bu arazinin Bursalıların olduğu yeniden hatırlatılmıştır. Eğer vatandaşlar için kullanılacak bir yer yapılacaksa bu alanın yeşilliğe dönüştürülmesi ya da deprem sonrası toplanma alanı yapılması ise tavsiyeler arasında yer aldı.

KONU MECLİSTE GÖRÜŞÜLDÜ

TBMM’de CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan tarafından dile getirilen havaalanı gündemi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru olarak yönlendirilmiştir. “Bölgenin imara açılacağı gelen iddialar arasında” diyen ve bunu cevaplaması adına Kurum’a soru soran Özkan, arazilerin kim veya kimlere satıldığını ayrı bir soru olarak iliştirdi. Bu bölgenin aynı zamanda düşük yolcu kapasiteli uçuşlara uygun olduğu ve çevrede oluşan orman yangınları için doğru bir lojistik bölgesi sayıldığı aktarıldı. Buranın tahribatının Bursa üzerindeki tarihi dokuyu yok edeceğini belirten Özkan, Doğanbey TOKİ Konutları’nın büyük bir yanlış olduğunu ve aynı yanlışı yapacaklarını soru şeklinde yöneltti.