Kategoriler
Emlak Haberleri

Zorunlu deprem sigortası güvencesiz konutlar için şart

Zorunlu deprem sigortası 9 milyon 719 bin 372 konutu korumaya devam ediyor. Türkiye’de toplamda 17 milyon 682 bin sigorta yapılabilir konutun arasından ulaşılan bu değerler, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’ni yeniden hatırlattı. Depremin ardından 21 yıl geçmesine rağmen çoğu insanın acılarının eskisi kadar taze olduğu hatırlanmalı ve biran evvel konutlar sigortalanmalıdır.

Zorunlu deprem sigortası yeterli orana ulaşmadı

TMBB Araştırma Komisyonu tarafından düzenlenen Temmuz 2010 tarihli raporda; 17 Ağustos 1999 depreminde 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiğine ve 43 bin 953’ünün yaralandığına yer verildi.

Bölgede yaklaşık olarak 200 bin kişinin evsiz kaldığı tespit edilirken, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı görüldü. Yaşanan büyük faciadan 16 milyon kişinin etkilenmesindeki en büyük nedenlerden birisi ise geri dönüşüme uygun olmayan hasarlı binalar oldu. Toplamda 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde oluşan hasarlar, maddi ve manevi olarak göçen vatandaşların ödeyemeyeceği bir görüntüydü. Devlet yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmak için Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nu (DASK) 2001 yılında kurdu. Geçmişten günümüze, özellikle son dönemde beklenen büyük Marmara Depremi hakkında yapılan uzman yorumları kişilere yeniden sigortanın önemini hatırlattı.

Son yıllarda yürütülen çalışmalara göre başvuru sayısında ciddi bir artış görülüyor. DASK verilerinde Türkiye’de 12 Ağustos 2020 tarihine dek 17 milyon 682 bin 80 sigorta yapılabilir durumundaki konuttan yalnızca 9 milyon 719 bin 372’sinde zorunlu deprem sigortası bulunmaktadır. Verilen orana göre 7 milyon 962 bin 708 konutun hâlâ konut sigortası yok. Bu sayede Türkiye’de her 100 konuttan 55’inin deprem sigortasının bulunduğunu söyleyebiliriz.

Sakarya tüm ülkeye örnek

Depremden en çok etki gören Marmara Bölgesi’nde 6 milyon 14 bin 550 konutun yüzde 67,10’una denk düşen 4 milyon 34 bin 292 konutta sigorta var. Bölge içinde yer alan iller arasındaki en yüksek sigorta değerine sahip yüzde 87,70 ile Yalova oldu. Yalova’yı yüzde 84,80 ile Sakarya, yüzde 84, 50 ile Tekirdağ, yüzde 69,30 ile Kocaeli ve Çanakkale takip etti. Sıralamada yer alan İstanbul ise yüzde 67,20 ile beşinciliğe oturdu.

DASK Sakarya İl Temsilcisi Ali Esen, yaşanan büyük Marmara Depremi sonrasında eşini ve oğlunu kaybeden mağdurlardan biri olduğunu aktardı. 21 yılda acıların geride bırakılmadığından bahseden Esen, depremin yol açtıklarının telafisinin mümkün olmadığından bahsetti.

Depremin getirdiği can kayıplarının yanı sıra deprem sonrası yaşanacak ekonomik boyutlu gerilimleri hatırlatan Esen, DASK’ın bu doğrultular kapsamında kurulduğunu söylüyor. İnsanların çok düşük bir bedel üzerinden evlerini sigorta ettirebilmeleri mümkün, fakat çoğu insan bunu bilmiyor. Son yıllarda zorunlu deprem sigortasına karşı oluşan talebi yeterli görmeyen İl Temsilcisi Ali Esen şunları söyledi: “Çok ciddi bir talep olmasına rağmen rakamı yeterli görmemekteyim. Sakarya, bu konuda Türkiye’ye örnek olacak bir vilayettir. Sigortacıların Sakarya’da verdikleri özverili çalışmalar günün sonunda değerleri iyi bir noktaya ulaştırmakta. 12 Ağustos 2020 tarihinin baz alındığı araştırmada, Türkiye genelinde 17 milyon 682 bin sigorta yapılabilir konut bulunuyor. Bu rakamların arasında 9 milyon 719 bin vatandaşın evine sigorta yapıldı. Yüzde 55 oranına tekabül eden değerler, her 100 konuttan 55’ine denk gelmektedir” dedi.

Marmara Bölgesi birinci derecede risk barındırıyor

Esen, beklenen İstanbul depreminin Sakarya ve Düzce’de bulunan fay hatlarında ne tür bir gerilim yaratacağını henüz bilmediklerini ifade etti. Bugün Marmara Bölgesi’nde 6 milyon 14 bin konutun yalnızca yüzde 41,50’lik kısmında sigorta bulunuyor. Bu 4 milyon 34 bin konuta denk gelmektedir. Geride kalan 2 milyon sigortasız konutun bölge üzerinde büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekilmeli.

“Sakarya ilçelerinde ayakta kalmayı başaran 194 bin sigorta yapılabilir binanın varlığı kaydedildi. Kent genelinde 164 bin vatandaşın evinde sigorta bulunmasına rağmen Sakarya’da yerle bir olmuş, kendini ayakta zor tutan bir bölgede 30 bin vatandaşın evi sigortasız. Yalova’nın değerlerde Sakarya’nın önüne geçtiği, Sakarya’nın yüzde 84’lük oranı, Yalova’nın yüzde 87’lik oranına neredeyse eşit olmasına karşı, gerisindedir. Bu değerlerin yüzde 100’e çekilmesi için canla başla çalışılmalı.” dedi.

“Deprem sigortasının önemi kavranmalı”

Esen, deprem sigortasının son derece önemli olduğundan bahsediyor. 100 metrekarelik bir ev için yıllık 240 liralık istendiğinden söz eden temsilci, “Kimseye muhtaç yaşamak istemiyorsanız sigortalı yaşamanız lazım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ekonomi haberlerine göz atmak için tıklayınız.