Kategoriler
Emlak Haberleri

Yapı ruhsatı olmayan konutlar en az 7 bin kişiyi mağdur edecek

Yapı ruhsatı olmayan binalardan ev sahibi olmak isteyen en az 7-8 bin kişinin mağduriyet yaşaması bekleniyor. Geçtiğimiz gün Etimesgut Belediyesi Başkan Yardımcı Yanık’ın vatandaşlara uyarıda bulunmasının ardından; Ankara genelindeki konut satışlarının çoğunlukla alıcı tarafı mağdur edildiğine dikkat çekilmişti. Ön ödemeli şekilde gerçekleşen satın alımlarda en önemli hususun yapı ruhsatı olduğunu belirten Hamza Yanık’a, İMKON Genel Başkanı tarafından destek geldi.

Yapı ruhsatı olmayan 10 bine yakın konut satıldı

Etimesgut Belediyesi Başkan Yardımcısı Hamza Yanık, 1 Haziran 2020 tarihinde yaşanan düşük faiz oranlarının vatandaşları konut satın almaya ittiğinden bahsetmişti. Açıklamanın en önemli kısmını ise vatandaşların bilmeden mağduriyet yaşamak için çabaladıkları konusu oldu. Bazı itibarsız emlak firmalarının yapı ruhsatı olmayan binalardan toplamda 10 bine yakın konut satışı gerçekleştirdiği tespit edildi. Şu an için mağduriyet yaşadıklarını fark etmeyenler, firma tarafından belirtilen teslim tarihlerinde gerçeklerle yüzleşecek ve en az 7-8 bin kişilik mağduriyet yaşanacaktır.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun desteklediği bu açıklama sonrasında yapmış olduğu bilgilendirme konuşması dikkat çekiyor. Tellioğlu, kent genelindeki 10 bine yakın konut satışının tahminlerine göre 7-8 bin kişiyi mağdur edeceğini aktardı. Ankara’da bazı emlak firmalarının onaysız projeleri öne sürerek vatandaşların gözünü boyadıkları tespit edildi. Ön ödemeli sistem şeklinde aktarılan bu projelerden ev sahibi olma konusunda başta Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel olmak üzere; Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Hamza Yanık ve İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Satın alınacak ev iyice araştırılmalı

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, konut satın alınacak proje hakkında “kime ve ne zaman?” yapılacağına dair yöneltilen sorulara kesin yanıtlar alınması gerektiğinin altını çizdi. Alıcıların daireyi kaç senede teslim alacaklarını iyi bilmesi maksadıyla sıkça soru sorulması gerektiği hatırlatan başkan, belirsizliklerin vazgeçmek için yeterli bir sebep olduğunu açıkladı.

Tellioğlu, ön ödemeli sistemden satın alınacak evin dolandırılmaya müsait bir ortam hazırladığını söyledi. Ayrıca çoğu vatandaşın İMKON ile iletişime geçtiği süreçte, “Satın alımları gerçekleştirmeyin” diye uyarıda bulunduğunu da aktarıyor.

Son durum: Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Parasını önden ödeyen vatandaşların kaç metrekareden daire satın alacağını öğrenmesi gerekiyor. İnşaat ruhsatının tesis edilmediği ortamlarda özellikle projede belirtilen metrekare boyutları gerçeğiyle örtüşmemektedir. Suistimale kapı aralayan bu sistemde durum Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’dır.

Süslü sözler neticesinde satın alımların 10 bini ön ödemeli sisteme tabi tutuldu. Süre sonunda yapı ruhsatı bulunmayan binalardan 7-8 bin kişinin mağduriyet yaşaması bekleniyor. Ankara genelini biran da saran bu uygulama belki de kişileri asla gerçek birer konut sahibi yapmayacaktır. Şüpheyle yaklaşılması gereken günlerde ev satışının hayali olmaması için ciddi bir araştırma süzgecinden geçirilmeli. Neredeyse piyasa değerinin 3’te 1’i kadar fiyata satılan bu düşük değerdeki evlerin bazı firmalarca 250 bin TL’ye satıldığı görüldü. Ortalama arsa payını hesaba katarsak inşaat metrekare maliyetinin 300 ila 400 bin lira arasında olduğu bir yere şüpheyle yaklaşılmalı.

Kira cezası sözleşmeye dahil edilmeli

Yapı ruhsatı olan konutların sorunları ortadan tamamen kaldırmadığına dikkat çeken Tellioğlu, ruhsatın yanı sıra başlama ve bitiş tarihine dikkat edilmesi konusunda kesin uyarıda bulundu. Firmanın bitiş tarihine uymadığı takdirde kişilerin hakkını araması için, kira cezasını yapılan sözleşmeye ekletmesi gerekmektedir.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.