Kategoriler
Proje Haberleri

Atatürk Kültür Merkezi açılış tarihini belirledi

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşasında yapı ortaya çıkmaya başladı. Yeni tip koronavirüs (covid-19) tedbirleri kapsamında uyum sağlanan süreçte, inşasına devam edilen Taksim’in simge isimlerinden yapının çelik konstrüksiyonu tamamlandı.

Atatürk Kültür Merkezi inşası sürüyor

Yeni tip koronavirüs salgın hastalığının ortaya çıkmasında sahalarda tedbirler arttırılmış, ancak çoğu inşaat işi duraksamaktan kaçınılmıştır. Bu sırada İstanbul’un en önemli yapılardan biri olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşasında hastalığa karşı tedbirlerin arttırılmasına karar verildi. Projede gelinen son nokta ise küre şeklinde tasarımın birebir ortaya çıkması oldu. Oditoryumun çelik konstrüksiyonu böylece tamamlandı. Opera salonu olarak kullanılmasına karar verilen yapıda oditoryumun havadan fotoğraflanmasıyla net bir görüntüsü çıkmakta.

İşçilerin çelik konstrüksiyon işlemlerinde bağlantılar üzerinde çalıştığı aşamada, yapının tamamen hizmete girebilmesi için inşanın bitmesi gerekiyor. Bu sürenin 24 Aralık 2020 tarihi olarak belirlendiği de unutulmamalı.

Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında toplamda 2 bin 500 kişilik bir opera salonu yer alırken; 800 kişilik tiyatro salonu unutulmadı. Ayrıca bin kişiye açılış yapacak olan konferans salonu, 285 kişiye özel sinema salonu, 250 kişiye uygun oda tiyatrosu, bir sergi salonu, bir kütüphane ve 885 araçlık otopark bulunması kararlaştırıldı.

Tasarım sürecinde binanın en üst katında ikinci köprüden Tarihi Yarımada’ya kadar uzanan, İstanbul manzarasını tüm çıplaklığıyla ortaya çıkaran bir restoran işletmesine açılacak. Yapının dış bölümünde ise büyük bir ekrana dönüştürülecek tasarıma yer verildi. Tıpkı ünlü Times Meydanı’ndaki gibi kişiler, cadde üstünde yansıtılan dijital ekrandan sezona ait bale, tiyatro, opera gibi gösterilerin ön sürümlerini izleyebilecek.

Atatürk Kültür Merkezi’nde en iyi özelliklerden birisi araç trafiğinde yoğunlaşmanın engellenmesi amacıyla yeraltı trafiği kullanılacak olması. 2020 yılının son çeyreği tamamlanması beklenen bu özel yapıda, binanın mimari sürecini Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu üstlenmiştir.

Babadan oğluna mimari tasarım

Eski Atatürk Kültür Merkezi binasının mimari sürecini Hayati Tabanlıoğlu yürütürken, yeni binanın tasarımı ise oğlu Murat Tabanlıoğlu’na kaldı. İlk defa 1969 yılında hizmete giren ve dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi unvanına sahip AKM binası, Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde simge haline gelmiştir. Kültür Merkezi 2008 yılına gelindiğinde kapısına kilit vurulmuş ve 10 yıllık süreç boyunca herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan karar neticesinde Şubat 2018 tarihinde yeni binanın yapımı için yıkımına başlandı.