Kategoriler
Emlak Haberleri

Değerli konut vergisi için son gün yaklaşıyor!

Geçtiğimiz sene uygulamaya konulan ve ortalama 200.000 konutu kapsayan değerli konut vergisi için beyanname süresi pazartesi günü sona eriyor. 2022 yılı için bina değeri 6.173.000 TL’yi aşan konut sahipleri beyanname verecektir. Ayrıca değerli konut vergisi ödeyecektir. İlk taksit ödemesinin 28 Şubat’a kadar yapılması gerekiyor. Üstelik değerli konut vergisinden bu yıl için 30.078.000 TL’lik bir gelir bekleniyor.

Beyanname Süresini Kaçırmayın

Değerli konut vergisinde sınır her sene yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Geçtiğimiz sene 5.227.000 TL olan bu tutar bu yıl için 6.173.000 TL olmaktadır. Bu tutarın üzerinde konuta sahip olanlar değerli konut vergisi ödeyecektir. Ayrıca bu vergi, beyannamenin verildiği yetkili vergi dairesi tarafından senelik alınmaktadır. Emlak Vergisi Kanunu’na göre şubat ve ağustos sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Değerli konut vergisinin mükellefi olmasına rağmen hiç beyanda bulunmayanlar veya matrahı düşük beyan edenlerle vergilerini taksit süreleri içinde ödemeyenler hakkında gerekli incelemeler ve cezai işlemler başlatılmaktadır.

Uygulama 2021 Yılında Başladı

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre; değerli konut vergisinde ilk uygulama 2020 olarak belirlenmiştir. Fakat Covid-19 salgın sürecinde 2021’e ertelenmişti. İlk uygulama 2021’de başladı. Ayrıca 23.000.000 TL’lik bir gelir elde edilmiştir. 2022 yılının bütçesinde ise değerli konut vergisinden 30.000.000 TL’nin üzerinde bir gelir öngörülmektedir. Ayrıca 2023’te 32.860.000 TL ve 2024’te ise 35.747.000 TL’lik gelir elde edileceği tahmin edilmektedir.

Toplam Değer Esas Alınacak

Mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet ve el birliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacaktır. Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlarla birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı için değerli konut vergisi muafiyeti uygulanacaktır. Ayrıca şirketler, vakıflar ve dernekler de sahip oldukları nitelikli konutun vergisini verecektir.

Değerli Konut Vergisi Ödemekle Yükümlü Kişiler Kimlerdir?

1. Mesken nitelikli taşınmaza ait değerli konut vergisini taşınmazın maliki öder. Ayrıca mesken nitelikli taşınmazda intifa hakkı varsa vergi, intifa hakkın sahip şahıs tarafından ödenir.

2. Mesken nitelikli taşınmazın maliki veya intifa hakkı sahibi yoksa malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemekle mükelleftir.

3. Bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olurlar. Ayrıca elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.

Değerli Konut Vergisinden Muaf Kişiler Kimlerdir?

1. Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinden muaftır. Bu kurumların intifa hakkına sahip oldukları mesken nitelikli taşınmazlar da değerli konut vergisinden muaftır. Ayrıca vergi, söz konusu taşınmazların kuru mülkiyet sahipleri bakımından aranmamaktadır.

2. Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) için değerli konut vergisi muafiyeti uygulanır. Ayrıca muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisseyle sahip olmaları durumunda hisselerine ilişkin kısım için de uygulanmaktadır.

3. Karşılıklı olmak koşuluyla yabancı devletlere ilişkin elçilik ve konsolosluk olanlardan mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaftır. Ayrıca elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ilişkin mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinden muaftır.

4. Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar ilk satışa, devir ve temlike konu edilmediği sürece vergiden muaftır. Bu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar için de uygulanır. Ayrıca bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair surette kullanılması halinde muafiyet uygulanmamaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…