Kategoriler
Emlak Haberleri

Disa Danışmanlık’tan konut satın alacaklara tavsiyeler

Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının ve değişen döviz kurunun konut satışlarına etkilerinden bahsetti. Palabıyık, kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi desteklerinin konut satışlarını arttırdığı; bu yıl oluşan rekor sayının, 2010 yılından bu yana yapılmış en yüksek değerler olduğunu dile getirdiği görüldü.

Disa Danışmanlık talep artışının nedenlerini aktardı

Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanlığında bulunan Şaban Palabıyık, konutlarda yaşanan fiyat artışını değerlendirdi. Palabıyık’a göre, konut fiyatlarındaki artışın altında temel sebep olarak, yükselen talepler var.

Döviz kurunda yaşanan değişimle birlikte maliyetlerde beklenen artış görüldü. Maliyet artışının konut sektörüne getirisi ise satılık konutlardaki fiyat yükselmelerine neden olmuştur. Yaşanan değişimin son üç aylık dönemde ortaya çıkmasıyla talebin fazlalaştığı ortamda, bankaların sunduğu avantaj paketleri ve ödeme koşullarının yansımaları görüldü. Konut faizlerindeki düşüşle birlikte vatandaşın alım gücünde artış yaşandı. Bu da talep artışını sağlamıştır.

Ancak, Ağustos ayı itibariyle kamu bankalarının yükselttiği kredi faiz oranları konut satışlarına engel olabilir. TÜİK tarafından önümüzdeki süreçte yayımlanması beklenen verilerde son durum net olarak görülecektir.

Konut almak isteyenlere tavsiyeler

Şaban Palabıyık, konut alma isteğinde bulunan vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Yeni bir ev alma hayali içinde olanların özellikle sıfır konut kampanyalarına göz gezdirmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Bankaların sıfır konut için hâlâ avantajlı paketler sunduğunun altını çizen Palabıyık, sıfır bir evin daha az masrafa sahip olacağından söz ediyor. İkinci el konutlarda mutlaka evin tamir ve bakım masraflarının olacağı hesaba katılmalıdır.

Aynı zamanda deprem bölgesi üzerinde yaşamlarını sürdürmek isteyenlerin, mutlaka 1999’dan sonra yapılan evleri tercih etmeleri önemli. Satın almak istenen konut ile ilgili satış sonrası problemin çıkmaması adına gerekli kontrollerden geçirilmesi gerekmektedir. Bu kontrollerin bağlı belediyelerden iskân belgesi ve kat ittifakı durumu olduğu unutulmamalı. İskân belgesi bulunmayan binalarda belediyenin yıkım hakkı bulunmaktadır.

İyi düşünün, iyi değerlendirin

Önümüzdeki yıl içim hedeflenen yeni projelerle ilgili çalışmalara devam ettiklerini bildiren Şaban Palabıyık, yatırım yapmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu.

Palabıyık, “Yatırım yapmak amacıyla ev almak isteyenlerin mutlaka evin bölgedeki emsallerini araştırması gerekiyor. Konumundan eğitim kurumlarına, sağlık kurumlarından toplu taşıma duraklarına varıncaya dek alanın doluluk oranına bakılmalı. Pandemi dolayısıyla piyasada oluşan belirsizliği de hesaba katarak yatırım yapma işini iyi düşünmeli ve iyi değerlendirmelisiniz.” dedi.

“Disa Danışmanlık’tan konut satın alacaklara tavsiyeler” için bir yanıt

Yayınladığınız haberleri yakınen takip etmeye çalışıyorum. Özellikle Kosgeb hibe teşvik gibi destekleri kaçırmamaya çalışırım takipçinizim.

Yorumlar kapatıldı.