Kategoriler
Emlak Haberleri

Faizsiz konut sistemi başarıya ulaştı

Faizsiz konut sistemi satış üzerinden kazanılan pay yüzde 10’u aşmış bulunuyor. Konuyla ilgili detay veren FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, geçen yıl 2019’da satışı gerçekleşen 1 milyon 350 bin konutun 150-200 bin adetlik kısmının finans sistemiyle satıldığını söylüyor. Toplam satışa bakıldığında uygulanan bu sistem üzerinden tasarrufa dayalı faizsiz sistemin payı yüzde 10 üzerinde görüldü.

Faizsiz konut sistemi aldığı payı arttırıyor

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal tarafından konuya ilişkin açıklamalar AA muhabiri aracılığıyla duyuruldu. Türkiye üzerindeki vatandaşların büyük çoğunluğunun faiz hassasiyeti bulunduğundan bahseden Akbal, buna karşı ekonomik sistemin Batı ekseninde döndüğünü söylüyor.

Akbal, vatandaşların geliştirmiş olduğu “altın günü” modelinin bu uygulama üzerinde görülebileceğini aktardı. Belirli bir zaman sonra toplu para alma imkanının bulunduğu uygulamanın “tasarrufa dayalı sistem” olarak 1990’lı yıllarda Türkiye üzerinde popülarite kazandığı görülmekte. Son yıllarda faizsiz konut ve otomobil edindirme sisteminde ilginin yoğun artışa neden olduğu görülürken, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı da azımsanamayacak duruma geldi.

FuzulEv en az 7 kampanyada öne çıkıyor

FuzulEv’in tasarrufa dayalı ve faizsiz konut edindirme sistemi üzerinde önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Akbal; gelen taleplerin doğrultusunda faaliyetlerini yürütmek için 7-8 kampanyaya yer verdiklerini bildiriyor. Bunlardan en başta gelen tespit çekilişi yapmadan ev sahibi olabilme imkânı. Diğeri ise vade ortası olarak bilinen bir diğer uygulamadır.

Akbal, konunun anlaşılabilmesi adına bir örnekte bulundu. “Örneğe göre kafamızda birisini canlandıralım. Bu kişi, evini alacağı tarihin belli olmasını istiyor. Vadeler ise 40 aydan 240 aya kadar sürmekte. 40 ay için anlaşan müşteri 20’nci ayda ev sahibi olabilme imkanına varıyor. Ancak bir diğer kişi daha erken ev sahibi olmak isterse, kişi peşinatlı erken teslim kampanyasına yönlendirilmektedir. Toplu para ödemesinde ise düşük vadede ev sahibi olabilmek oldukça kolay. Ayrıca ara ödeme yapan kişi yüksek peşinat bile ödese ödediği rakam aylık sabit bir miktarda kalıyor.”

Katılım ücretinin vadelere göre yüzde 7 ila 10 aralığında değiştiğini hatırlatan Akbal, bunun dışında ekstra hiçbir masrafa sahip olunamayacağını aktardı. Vatandaşların uygulanan bu sistem sayesinde hayallerine konu olan araca veya eve herhangi bir ekstra masrafa gerek kalmadan sahip olabileceği görülmektedir.

Vatandaşın cebine özel kampanyalar sunuluyor

FuzulEv bünyesinde gerçekleştirilen kampanyalarda aynı zamanda kişiye özel ödeme yöntemi getirilmekte. Ev alımı sırasında ev için bankadan en fazla eksperin belirlediği değerin yüzde 90’ı kadar kredi imkanına sahip olan vatandaşın aynı zamanda dosya masrafı ve peşinat zorunluluğu bulunuyor. Bankadan çekilen kredilerin özellikle geri ödemelerde alınan parayı aştığını belirten Akbal, “konuta toplam ödenen rakamın belirlenen bütçenin dışına çıktığı rahatlıkla görülebiliyor” olarak durumu ifade etti.

FuzulEv tarafından geliştirilen kişiye özel ödeme sisteminde böyle bir sorun olmadığını temin eden Akbal, peşinat ve eksper değerine göre rakam belirleme zorunluluğunu bulundurmadıklarını dile getirdi. Ayrıca kişinin zor kaldığı durumda taksitleri dondurma hakkına sahip olduğu ödeme seçeneklerinde en fazla 3 defa bu haktan yarar sağlayabiliyorsunuz.

Sistem üzerindeki talepte artış var

Akbal, geçen yıl Türkiye genelindeki konut sayış rakamının 1 milyon 350 bin civarına ulaştığını aktardı. Şirket bünyesinde aylık 4 bin kişinin konut başvurusunda bulunduğunu söyleyen Akbal, yılda 50 bin yeni katılımcı gördüklerini söyledi. 2019’da Anadolu’da en çok konut satan firmalar arasında ilk sıralamada olan FuzulEv, geçen yıl 150-200 bin adet konutun faizsiz finans sistemiyle satış yaptı. Bu sayede Türkiye’deki toplam konut satışı içerisinde tasarrufa dayalı faizsiz sistemin aldığı yüzde 10’u aşmıştır.

“Salgına karşı ayakta duruyoruz”

Yeni tip koronavirüs (covid-19) tüm dünya üzerindeki etkisini sürdüre dursun Türkiye’de bu payı alan sektörlerin başında gayrimenkul geliyor. Ancak Faruk Akbal duruma ilişkin yaptığı konuşmada bu durumun büyük bir daralmaya neden olmadığını ifade etti. Yeni normale geçişle birlikte duraksama yaşayan gayrimenkul sektörü yeniden hareketlenme yaşıyor. Yıl sonu hedeflerindeki daralmanın en fazla yüzde 15 görülebileceğinin altını çizen Akbal, şirket olarak 50-60 bin arasında konut satışı yapabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Ayrıca bu sistem uygulamada kabul görürse mevzuata bağlanması için beklenecek. Bu sayede is tüm işlemlerin mevzuata uygun yapılması ve garanti kapsamına girmesi satışları arttıracaktır. Son söz olarak; tasarrufa dayalı faizsiz konut edindirme sisteminin önü açık olduğu ve vatandaşın bu sistemi yeterince benimsediği görülüyor.