Kategoriler
Emlak Haberleri

Fitch Ratings emlak sektörünü uyarıyor

Fitch Ratings Yönetici Direktörü James Watson tarafından emlak sektöründe sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Bu konuda Türkiye’yi örnek gösteren Watson, kredi miktarının hızla yükseldiğini söylüyor.

Fitch Ratings Direktörü uyarıda bulundu

Uluslararası istatiksel değerlendirmelerde bulunan kuruluşun Yönetici Direktörü James Watson, gelişen piyasalardaki en büyük riskin varlık kalitesi olduğunu aktardı. Fakat Pandemi döneminde gelişen olumsuz sürecin çoğu bankalar tarafından ekarte edildiği görüldü. BloombergHT’ye açıklama yapan Direktör, bankaların karşılaştığı zorlukları gelişen ülke bankaları hakkındaki raporda ele almıştır.

Gelişen bankalar için en büyük risk varlık kalitesi olarak karşımıza çıkıyor. Sermaye yüzünden değer kaybının yaşandığı bilinirken, bu riski oluşturan asıl sebep pandemi döneminde yaşanan olumsuz koşullar. Bazı bankaların süreci iyi idare ettiği görülmüş ancak bazılarının riskler karşında yeni risklere sahip olduğu fark edilmiştir. Bunların başında ise petrol fiyatları bulunuyor. Petrol fiyatlarında yaşanan dengesizliğin bazı bankalar için oldukça önemli olduğunu belirten James Watson, özellikle Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Latin Amerika’yı önde tuttu.

Yapısal risk grubunda verilen örnekler arasında ise Asya ve Türkiye yer alıyor. Çok fazla kredi kullanan ülkelerin büyük risklerle karşılaştığını belirten Watson; kredi indirimlerinin yapılamadığı süreçte ise varlık kalitesinin öneminin bir kez daha kavrandığını aktarmıştır. Çoğu gelişen piyasa bankalarının yerel hükümet ya da dışarıdaki hissedarlardan faydalandığı ve finansal sıkıntı yaşayan bu tür ülkelerin daima desteğe sahip olduğu görülmektedir. Ancak bazı bankaların riskli süreçte destekçi yerine tampon uyguladığı ve önümüzde yıl içinde büyüme gerçekleştirecekleri öngörüler arasında yer alıyor.

Batık krediler baş ağrıtacak!

Watson, sektör ve banka sayılarına bakıldığı zaman pandemi döneminde yaşanan olumsuz koşulların oluşturduğu etkinin tespiti için erken olduğunu söyledi. Zaman alan bir süreçte hâlâ düzenleyiciler tarafından önemli adımlar var. Bankaların toparlanmak adına destek alma işlemleri sürüyor. Ancak tüm bu toparlama girişimlerine rağmen bankalar yılın ikinci yarısında varlık kalitesinde düşüş yaşadığını duyurabilir. Bu durumun uzmanlar tarafından 2021 yılına dek sürmesi bekleniyor.

Türkiye’de oluşan riskler ele alındı

Riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi takip eden diğer ülkeler, Asya’dan Hindistan oldu. Büyük risk grubunda görülen bu iki ülkenin varlık kalitesi yakın zamanda düşüş yaşayabilir. Bu nedenle bazı bankaların kredi notunda indirime gidildi. Varlık kalitesinin bozulmasının ekonomide büyük derecede bozukluklara yol açar. Varlık kalitesinde yaşanan değişimi derinden hisseden ülkelerin başında ise Tayland ve Endonezya geliyor. Aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika’da yer alan BAE ve Katar’da bu listeye dahil edilebilir. Kredi artışı yaşayan ülkelerde büyük rol oynayan Türkiye’yi, Brezilya yakından takip ediyor. Likidite fazlalığından ziyade varlık kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Watson, bankaların günün sonunda batık kredilerle karşılaşacağını söyledi.