Kategoriler
Ekonomi Proje Haberleri

İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi ne durumda?

İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi aralıksız olarak devam ediyor. İller arası mesafeyi iki saate indirmesi hedeflenen projede, henüz tünel çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun bizzat yapmış olduğu şantiye ziyareti sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi için yoğun çalışma

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı karşısında tüm dünya faaliyetlerine ara verirken, Türkiye proje çalışmalarını gerçekleştirmek için inşaatları durdurmadı. Saha içerisinde tedbirlerin arttırıldığı söylemlerine karşı işçiler yoğun bir çalışma temposuna sahip. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, önceki gün yaptığı basın açıklamasında saha içi ekiplerinin sağlık konusunda endişelenmemeleri, tedbirlerin son derece arttırıldığı çalışma alanında işçi sağlığına önem gösterildiği hatırlatıldı.

Vatandaşlarının yanlarında olan ve işçi sağlığını göz ettiklerini belirten Bakan Adil Karaismailoğlu; İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi kapsamında gerçekleştirilen tünel çalışmalarının bulunduğu bölgede şantiye ziyareti gerçekleştirdi. Bizzat olarak teşrif ettiği ve kontrolleri sıkı olarak yürüttüğü saha çalışmalarında hijyen durumu arttırılmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın önerileri karşısında şantiyelerde alınması gereken tedbirleri hatırlatan Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs  (covid-19) ile mücadeleyi şantiyelere taşımış oldu.

Projeler kapsamında birçok mesafe kısalıyor

Çalışmalara aralıksız devam edilen İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesinde, Demirköy’de bulunan T26 Tüneli 6 bin 800 metre uzunluğuna erişti. Giriş çıkış yapılarıyla birlikte 8 bin 100 metrelik bir mesafede çalışmalara devam ediliyor. Hayata geçirilecek olan hızlı tren projesi sayesinde aynı zamanda Bozöyük-Bilecik arasında 14 dakikalık bir zaman kazancı yaşanacak.

Diğer demiryolları çalışmalarından de bahseden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı; “Samsun ile Sivas arasında bulunan 400 kilometrelik hattı yenilemekle birlikte 1930 yılında yapılmış eski bir hat raylardan tamamen sökülmüştür. Yenilenen hatta elektrik, sinyalli dönüşüm çalışmaları yapıldıktan sonra hızla işletmeye alınmıştır. Aynı zamanda çalışmaların sürdüğü Ankara-Sivas arasındaki Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında hızlı bir çalışma söz konusudur. Bu yıl içerisinde 400 kilometrelik Yüksek Hızlı Tren Hattımızı faaliyete sokmayı hedefliyoruz. Şimdilerde 1200 kilometrelik yüksek hızlı tren çalışmalarımıza devam etmekle birlikte çoğu işletmeye sokulmuş durumda görünüyor. Hedeflerimiz içerisinde 2023 yılı itibariyle bu rakamı 5 bin 500 kilometreye çıkarmak vardır. Böylece toplamda 17 bin 500 kilometrelik bir demir yolu hattına kavuşacağız. Demir yolu hatları bittiğinde ise işletmeyle birlikte çevredeki trafik sıkışıklığı azalacak. Ayrıca enerjide tasarruf yaşanması beklenirken, yakıtta kazanım sağlayacağız. Yüksek hızlı tren hatlarının geçtiği illerde ise ekonomik ve sosyal anlamda büyük getiriler olacaktır.”