Kategoriler
Emlak Haberleri

Kanal İstanbul’da imar değişikliği tepki yarattı

Kanal İstanbul’da tepki çeken imar değişiklikleri devam ediyor. Şamlar Köyü’ne ait olan 2 milyon metrekarelik mera alanının yakın zamanda imara açılması ‘rant oyunları’ olarak adlandırıldı. CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, köylünün ortak malı olan meranın lüks konut ve AVM kurbanı olacağını aktarıyor.

Kanal İstanbul’da imar değişiklikleri

Türkiye’nin tartışmasız en tepki çeken projesi olma özelliğine sahip Kanal İstanbul, proje dahilinde imar değişikliği yapmaya başladı. “Yenişehir”in üç etap halinde askıya çıkarıldığı imar planlarında, köylü adına yapılan en büyük darbe meranın imara açılması oldu. Sazlıbosna Köyü’nün ortak malı olarak bilinen 1 milyon metrekarelik mera arazisi, hızla yapılan değişikliklerin sonucunda köylünün elinden alındı. Mera alanının Toplu Konut İdaresi’ne aktarıldığı ve “konut-ticaret” imarına açık bir hale getirildiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarılmıştır. FOX Tv’den muhabir Emre İzkübarlas’ın araştırmaları sonucunda paylaştığı habere göre, Şamlar Köyü’nün 2 milyon metrekarelik merasına da aynı şekilde el koyuldu.

Artık köylünün yeri yok

Kanal İstanbul projesi kapsamında iptali gerçekleştirilen Sazlıdere Barajı’nın bitişiğinde yer alan meraların üzerinde artık köylünün bir hakkı bulunmuyor. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Nadir Ataman, TOKİ’nin üzerine geçen alanlar için tepki gösterdi. Meraların ranta kurban edildiğini aktaran Ataman, ilk kurbanın Sazlıbosna Köyü’ne ait 1 milyon metrekarelik arazi olduğunu belirtiyor. Projenin gerçekleştirilebilmesi maksadıyla ele geçirilen ilk araziden sonra sıradaki kurban, Şamlar Köyü oldu. Köylünün ortak tapusu halinde bulunan meraların başta hazineye aktarıldığı ardından da TOKİ’ye geçirildiği biliniyor.

İmar planlarında yapılacak değişiklik TOKİ’nin alanları satmasına neden olacak. Mera alanlarının şimdilerde imar kapsamında konut ve ticaret fonksiyonuna sahip olduğu belirlendi. İleri ki dönemlerde toplamda 3 milyon metrekarelik arazilerin üzerinde lüks konut projeleri ve AVM görülecektir. Bunun rant uğruna peşkeş çekmek olduğunu aktaran Ataman, köylülerin geçim kaynağı olan alanları kaybettiğini belirtti. Köylerde tepkiye neden olan araziler, hayvancılık ve tarımı bitirecek.

Proje doğaya zarar verebilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu’na, Kanal İstanbul’da gerçekleştirilen imar değişiklikleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

İmamoğlu’nun Twitter hesabı üzerinden yaptığı tepkide; İstanbul’un büyük deprem gibi acil bir konusunun bulunduğuna dikkat çekildi. 140 milyar lira değerindeki projenin şehrin doğasına ve ekonomisine zararı için kullanılmasının kabul edilemeyeceği söylenmiştir.

Ali Babacan ise, projenin çevre, şehirleşme, finans, uluslararası hukuk ve olası büyük depreme karşı büyük sıkıntı yarattığını ifade etti. “İstanbul hepimizin şehri,” diyen Babacan, şehrin yaşanabilir bir alan olmasının önemini yeniden hatırlattı.