Kategoriler
Toki Haberleri

Mavişehir halkının parsellerine ne olacak?

Mavişehir halkının kullanımına ayrılan ancak, TOKİ tarafından satışı gerçekleştirilen alan için Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi tepki gösterdi. Yapılan açıklamaya göre, satılan iki parselin normalde halkın kullanımına tahsis edilmesi ve belediyeye devredilmesi gerekiyordu.

Mavişehir halkının parselleri satıldı

İzmir Karşıyaka’da rekreasyon ve açık spor alanlarının TOKİ tarafından satışı gerçekleştirildi. Toplu Konut İdaresi’nin birinci parsel için 60 milyon TL aldığı ve ikinci parsel için 51 TL aldığı açıklandı. Satılan alanların yapılaşmaya açık bir hale getirildiğini bildiren Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi ise TOKİ’ye tepki vermekten çekinmemiştir.

Mavişehir bölgesinde satışı gerçekleştirilen parsel sınırlarının bir kısmı denize baktığı için imara açık hale geliyor. Plana göre kıyı kenar çizgisinin belirtilmemiş olması alana yapılaşma riski kazandırdı. Daha evvel kıyı kenar çizgisinin dikkate alınmadığını söyleyen oda temsilcileri, kamuya ait alanın yapılaşmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Alan üzerinde yapılaşmanın riskli olduğu ve ilgili uzmanlar tarafından jeolojik etütlerle zeminde sıvılaşmanın varlığı tespit edildi. Herhangi bir deprem sonucunda var olan yapılara yenileri eklenirse büyük felaketlere kapı açılacak.

Ekosistem zarar görebilir

Ramsar Sözleşmesi dahilinde satışı yapılan alanın korunduğu bilinirken, Gediz Deltasına komşu olduğu da hatırlatıldı. Sulak alanlar tropik ormanlardan sonra biyolojik üretimde büyük öneme sahip olduğunu hatırlatarak, bu alanların; İçme suyu sağlama, taşkın kontrolü, yeraltı sularının beslenmesi, besin depolama, iklim değişikliğinde kontrol, kuşların üremesi, yağış ve sıcaklığa dair iklim koşulları adına olumlu etkiler gerçekleştirdiğinin önemi vurgulandı.

Ekolojik dengenin sağlandığı alanların başta Türkiye olmak üzere, dünyaya katkısındaki yeri büyüktür. Sulak bölgeler aynı zamanda dünya üzerindeki karbonun yüzde 40’ını muhafaza ettiği için karbon depolama maksadıyla korunmalıdır. Yapılaşmanın gerçekleşmesi ise sulak alanlardaki ekolojik sistemin bozulmasına neden olur.

Ayrıca küresel iklim krizlerinin artış yaşandığı günümüzde, dünya üzerindeki kıyı şeritlerinin deniz seviyesinde yükselmeler görüldü. Yapılaşmanın sonucunda herhangi bir iklim dengesizliği büyük felaketleri ardı ardına getirebilir. Alan üzerinde yaşamını sürdürenler için tehdit unsuru barındıran yapılar aynı zamanda ısıyı da arttırır. İklimde yaşanan küresel krizdeki artışın başlıca sebepleri olarak yapılaşma ve ekolojik dengenin insan eliyle bozulmasına örnek gösterebiliriz.

Son olarak; belirtilen riskler dahilinde, TOKİ tarafından satışa çıkarılmış iki kıyı şeridi parselinin imar planı dahilinde halkın kullanımına sunulması gerekmektedir. Kamu sağlığı ve yararı adına kullanımı gerçekleştirilecek olan alanların biran önce tahsil işlemleri için yerel yönetim birimlerine yetki verilmesi talebinde bulunuldu.