Kategoriler
Emlak Haberleri

Nevita’nın araştırma verileri yabancıların ikamet halinde olduğunu gösterdi

Nevita’nın araştırmasına göre, Türkiye’den ev alan 1,5 milyonu aşkın yabancıdan yarısı kendi evinde ikamet ediyor. Yabancıya gayrimenkul satış şirketi olarak da bilinen Nevita, yapmış olduğu araştırma verilerini paylaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal ise, “Yabancıya gayrimenkul satışında bizlere dönüm noktası yaşatan Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesidir” yorumunda bulundu.

Nevita’nın verileri tercihleri öne çıkarıyor

Ocak 2013 tarihinden bu yana yabancı alıcıların Türkiye’den konut alma sayısı 216 bine ulaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, “2013’te yıllık 12 bin düzeyine erişen yabancıya konut satışının, son 3 yıllık değer tablosu yıllık 40 binlik ortalamayı aşıyor” dedi. Orta Doğu vatandaşları kadar, artık tercihlerde İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde var. Türkiye’de konut almanın artık bir yarış haline geldiği süreçte hem yatırım hem de oturum için satışlar sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye’den ikamet almış yabancı sayısının 1 milyon 531’i bulduğunu kanıtlamıştır. Türkiye’deki hanelerde yaşayan ortalama nüfus sayısının 3,3 olduğunu düşündüğümüzde ise satın alınan 216 bin evin 750 bine yakın yabancıya denk geldiğini anlaşılabilir. Akbal, kaba taslak bir özette bulunarak, “Her iki yabancıdan birinin Türkiye’de kendi evinde yaşadığını görebiliriz” dedi.

İran ve Irak’tan oturum amacıyla geliyorlar

Akbal, Türkiye vatandaşlığının oluşturduğu teşviki, yüksek döviz kurunu ve gayrimenkulde yatırımın cazibesini bir araya getirdiği konuşmasında, Türkiye’nin çok cazip olduğunu aktarmıştır. Avrupa ve benzerlerine göre fiyat avantajı bulunduran ülkemiz yıllık bazda 50 bin viraja yaklaştı. “Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan konut satış adedi, bu yıl salgından dolayı 40 bin civarında sabitlenebilir” diyen Akbal; Türkiye’de konut satın alan yabancılardan en çok İran ve Irak vatandaşlarının öne çıktığını söylüyor. İki ülke vatandaşlarının büyük oranda oturum nedeniyle konut satın almak istedikleri bilinmektedir. Üstelik iki ülkenin sınırlarının yan yana olması da alıcıya avantaj sağlıyor. Yabancıların konut satın almadaki öncelik verdiği şehir ise İstanbul’dur. İstanbul ile başlayan tercih listesi; Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova’yla devam ediyor. Son zamanlarda aynı listeye giriş yapmaya başaran bir diğer isimler ise Samsun ve Trabzon gibi Karadeniz bölgeleri oldu.

Vatandaşlık alanların sayısı 7 bini geride bıraktı

Nevita’nın araştırma verilerini yeniden gözden geçiren Faruk Akbal, Türk vatandaşlığına sahip olmak isteyen yabancıların Türkiye’den konut satın alma isteklerinin devam ettiğini belirtti. Özellikle, Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te 2018 yılında yapılan değişiklikler bu talepleri gereğinden fazla arttırmıştır. Bugünlerde Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda gibi Karayip ülkelerinden gelen yabancılar bile 250 bin dolar karşılığında vatandaş olmuştur. Ada devletleri olan Tuvalu ve Vanuata’dan gelen sayısı ise her geçen gün artışa geçiyor. 19 Eylül 2018’de 1 milyon dolar olan Türk vatandaşlığı yapılan son değişiklikle 250 bin dolara düşmüştü. Kanun 1 milyon dolar şartını değiştirdiğinde vatandaşlığa geçenlerin sayısında da yükseliş hızlanmıştır. Vatandaşlıkta önde gelenler ise İranlılar, Afganlar ve Iraklılar oldu.