Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye konaklama krizine doğru gidiyor

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konut fiyatlarındaki artıştan dolayı Türkiye’nin “konaklama krizine” doğru gittiğini vurguladı. Ayrıca; “Bu sadece sektörün problemi olmaktan çıkmıştır. Artık yerel yönetim ve merkezi yönetim olmak üzere herkesin  sorunudur. Böyle devam ederse yakında başımızı sokacak ev bulamayacağız.

Acilen tedbir alınmalı” diye konuştu. ASLAN, artık arsa üretiminin imkansız hale geldiğini vurgulamıştır. Ek olarak; “38 yıldır İzmir’in 12 ilçesinde, 200 meslek grubundan vatandaşlarımızın kooperatifler oluşturulmuştur. EGE KOOP, 150 bin kişinin barındığı kentler kurmuştur. Ayrıca  “EGEKENT”leri ve Dr. Burhan ÖZFATURA döneminde yapılan “EVKA”lar dışında hiçbir kurum uydu kentler yapmamıştır.  Yerel ve merkezi yönetimin şehrin artan nüfusuna göre planlama yapmamıştır. İzmir çevresinde hiçbir uydu kent projesinin yapılabileceği arazi yoktur” dedi.

Hüseyin Aslan: Şuanda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun

“Şuanda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun. Konut piyasasında zaten Türk lirasından kaçan yatırımcılar ve evini yenilemek isteyenler bu fiyatlarla hiç evi olmayan birisinin sıfırdan kredi çekip alması mümkün değildir. Son günlerde EGE KOOP merkezini arayan çok sayıda vatandaş EGE KOOP aracılığıyla konut sahibi olmak istiyor. ASLAN “Böyle devam ederse, nasıl kaçak yapılar ve gecekondular yapılmışsa bundan sonra da çadır kurarak yaşamak zorunda kalacağız” dedi. Aslan açıklanan son verilere göre en çok göçün İzmir’e olduğunu belirtti. Ayrıca “Bu veriler göz önüne alındığı zaman önümüzdeki yıllarda orta gelirli yurttaşlarımız kiralık ev bulamayacaklardır. Varolan arsalar neredeyse konut maliyetinin üzerindedir. Ayrıca işsizliğin olduğu bu dönemde insanlar başlarını sokacak bir ev bulamayacaklardır.” dedi.

“%70 Zam Geliyor”

Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2021 Kasım Konut Fiyat Endeksine göre konut fiyatları yıllık %50.5 artmıştır. Sektör temsilcilerine göre ise bu artış %100’ü geçmiş durumdadır. Ayrıca önümüzdeki günlerde minimum %70 yeni zam yapılacaktır. TÜİK Kasım 2021 İnşaat Maliyet Endeksi yıllık %48.87. Sektör temsilcileriyse konut üretim maliyetinin yıllık %200-400 arasında artış olduğunu söylemektedir.

“Vatandaş Bedel Ödemesin”

Hüseyin Aslan, ihracatçılara sağlanan kolaylığın iç piyasadaki üreticileri hammaddeden kopardığını vurgulamıştır. Ayrıca:  “Bunun bedelini maalesef en çok yurttaş ödüyor, ödetmeyin. İç piyasada hammadde kalmayınca, fiyatlar artmaktadır. İnşaat sektörü için hemen ihracat kotası gelmelidir” dedi. Yoksa artan maliyetlerle müteahhitlerin ev yapamayacaktır. Ayrıca vatandaşlar da ev satın alamayacaklardır. “Eskiden alt sınıfın ev alması neredeyse imkansızken, artık orta sınıf için de durum böyledir. Mevcut bir evi olmayan insanlar artık ev almayı aklından bile geçiremiyor” dedi.
“Mülk edinmek zorlaştıkça, kira rakamları da yükseliyor”

Aslan, bunun sadece konaklama problemi olmadığını söylemiştir. Ayrıca “Türkiye’de 6 milyon İzmir’de TÜİK rakamlarına göre 300 binin üzerinde konutun yenilenmesi gereken yapı vardır. Maliyet artışları kentsel dönüşümü imkansız yapmıştır. Bu problemin artık vatandaşın can güvenliği sorunu da olduğu anlamına gelmektedir” dedi. ASLAN, bunun için hemen bir tedbir alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca “Mülk edinmek zorlaştıkça, kira rakamları da yükselmektedir. Barınmak hayal olmadan önce devlet yeni politikalar üretmelidir. Hiç yoktan ilk evini alacak olanlara yönelik  vergi, resim , harç muafiyeti  sağlanmalıdır. Toki 20 yıl vadeli düşük faizli krediler verilsin” diye konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…