Kategoriler
Genel

Yer Gösterme Davası nedir?

Yer gösterme davası son dönemlerde kiracılar ve ev sahipleri arasında artmaya başladı. Bu davada kiracıları ve konut sahiplerinin kendilerine göre hakları bulunmaktadır. Kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getiren dava hakkında detaylar, merak edilenler ve olası sonuçlar haberin devamında yer almaktadır.

Kiracılar bu durumdan rahatsız

Yer gösterme davası kiracı ve konut sahibi arasında açılan bir dava türüdür. Konut satışı ya da kiralanmasında yer gösterimi önemli yere sahiptir. Kiracılar ya da alıcılar söz konusu konutlarında yerinde görmek isteyip değerlendirmelerini ona göre yapmaktadır. Ancak içinde kiracı bulunan konutlarda bu yer gösterimleri sorun haline gelmektedir. Kiracılar, sürekli olarak evlerine tanımadıkları birilerinin girip bütün odalarını görmesini istememektedir. Bu sebeple yer göstermeye izin vermemektedir. Satış ya da kiralama yapmak isteyen ev sahiplerinin ısrarı üzerine dava açılmaktadır. Davayı her iki tarafta açabilmektedir. Kiracılar özel hayatlarının gizliliği için konut göstermeye izin vermemek için dava açmaktadır. Ev sahipleri ise hakları olan yer gösterimini yapmadığı için kiracılara dava açmaktadır.

Yer gösterme davası nasıl sonuçlanır

Dava açıldıktan sonra mahkemeler önden tedbir kararı alır. Bu karara göre ev sahipleri haftanın belirli günleri ve belirli saatlerinde söz konusu eve yer gösterimi yapabilir. Kiracılar alınan bu karara uymak zorundadır. Ancak bazı durumlarda kiracılar çok inat edip kararı uygulamak istemez. Bu durumda dava 1,5 seneye kadar sürebilir.

Yer gösterme davası genel olarak kiracıların aleyhine sonuçlanır. Davayı kaybeden kiracılar vekalet ücreti ve mahkeme masraflarını da karşılamak zorunda kalır. Bu sebeple kiracıların mümkün mertebe ev sahipleri ile anlaşma yoluna gitmesi önerilmektedir.

Bazı ev sahipleri evden çıkmasını istedikleri kiracıları için de bu yöntemi uygulamaktadır. Sürekli evine yabancı birilerinin girmesinden rahatsız olan kiracılar başka ev bulup taşınmak zorunda kalmaktadır. Kiracısına çık diyemeyen ancak kira gelirini düşük bulan ev sahiplerinin artması bu davaların da artmasına sebep olmaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız