Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları artışı, arsaya talebi yüzde 60 artırdı

Emlakjet, ayda 60 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 15 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformudur. Üstelik 400.000’e ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanındaki hareketler doğrultusunda hazırladığı Ocak 2022 tarihi emlak verilerini yayınlamıştır.

TÜİK verilerine göre Ocak 2022 tarihinde Türkiye genelinde konut satışları 88.306 adet olmaktadır. Ayrıca 2021’in aynı ayına göre yüzde 25,1 artış göstermiştir. Bununla beraber 2021 yılında 226.503 adet ile en fazla konut satışının gerçekleştiği aralık ayına göre ise 2022 ocak ayında satışlar yüzde 39 düşmüştür.

Yıllık satılık konut fiyat değişimde Ankara, kira fiyat değişimde ise İstanbul lider

Emlakjet verilerine göre Ocak 2022 tarihinde Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 7 artmıştır. Ayrıca kiralık konut fiyatlarındaki artış ise ortalama yüzde 4 olmuştur. Aylık satılık fiyat değişimine bakıldığında Ankara yüzde 11’lik artış ile birinci sıraya yer almaktadır. Onu yüzde 10 artış ile İstanbul ve İzmir takip etmektedir. Antalya ve Bursa ise aylık satılık yüzde 9’luk fiyat değişimi ile bu 3 şehrin arkasında yer almaktadır. Yıllık satılık fiyat değişiminde en büyük artış yüzde 122 ile Antalya’da görülmektedir. Ayrıca İstanbul yıllık satılık fiyat artışında yüzde 120 ile ikinci sırada görülmektedir. Yıllık satılık fiyat değişimi sıralamasında üçüncü sırada yüzde 104 artışla İzmir üçüncü sırada yer almaktadır. Ankara yüzde 96 artış ile dördüncü, Bursa ise yüzde 86 artışla beşinci sırada yer almaktadır.

İstanbul yıllık kiralık fiyat değişiminde ise yüzde 168 ile ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca aylık kiralık fiyat değişiminde de yüzde 10 ile liderliği diğer şehirlere kaptırmadı. Yıllık kiralık fiyat değişiminde İstanbul’un ardından yüzde 143’lük artışla Antalya gelmektedir. Üstelik aylık kiralık fiyat değişimi ise yüzde 6 olmuştur. Yıllık kiralık fiyat değişimde İzmir yüzde 100 artışla üçüncü sırada yer almaktadır. Ankara yüzde 92’lik artışla dördüncü ve Bursa  yüzde 62’lik artışla beşinci olmuştur. İzmir, Ankara ve Bursa’da ocak ayında kiralık fiyat değişimi görülmemiştir.

Emlakjet verilerine göre en çok konut aranan il İstanbul, ilçe ise Beylikdüzü oldu

Emlakjet verilerine göre Ocak 2022 tarihinde Türkiye’de en çok konut aranan şehirler sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Aydın, Konya, Muğla, Mersin ve Balıkesir olmuştur. Türkiye’nin en çok konut aranan ilçesi ocak ayında İstanbul’dan Beylikdüzü olmuştur. Beylikdüzü’nde yüzde 140’lık yıllık kiralık fiyat değişimi dikkat çekmektedir. Üstelik yıllık satılık fiyat değişimi ise yüzde 103 olmuştur. Beylikdüzü ilçesinde aylık satılık fiyat değişimi ise yüzde 27 olmuştur. En çok konut araması yapılan ilçeler sıralamasında ikinci sırada Ankara’nın Çankaya ilçesi yer almaktadır. Üçüncü sırada ise yine Ankara’nın Keçiören ilçesi yer almaktadır. En çok konut araması yapılan ilçeler arasında dördüncü sırada bulunan Esenyurt’da ise aylık kiralık fiyat değişimi yaşanmaması dikkat çekmiştir.

Konut alamayan arsaya yöneldi

Emlakjet’in ocakta gerçekleştirdiği özel araştırma dosyasında ise satılık arsa fiyatlarındaki yıllık değişim incelenmiştir. Araştırma neticesinde, artan konut fiyatları karşısında ortalama fiyatlardaki artışın, satılık arsa fiyatlarındaki yıllık değişime göre daha az olması sebebiyle Türkiye’de genel olarak konut yerine arsaya yatırım yapıldığı saptanmıştır. Arsa aramaları 2020 ortalamasına göre yüzde 60 artmıştır. Üstelik İstanbul’da arsa değerleri 2 kat artarak Türkiye’de bu alanda birinci sıradadır. Muğla yüzde 95’lik artış ile ikinci sırada yer almaktadır. Üstelik Balıkesir yüzde 94 artışla üçüncü ve İzmir yüzde 90 oranında artışla dördüncü sırada yer almaktadır. Başkent Ankara’da ise yıllık arsa fiyat değişimi yüzde 41 olmuştur. Ocak ayında kiralık trendi önceki aylara göre yükseliş göstermiştir. Ancak satılık trendinde ise düşüş gözlenmiştir. Ocak ayında yapılan konut aramalarının yüzde 69’unu satılık konutlar oluşturmuştur.

“Arsa yatırımı için en temel motivasyon: Getiri oranı ve konut yatırımındaki pahalılık”

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Ocak 2022 verilerini değerlendirmiştir. Tolga İdikat; “Geçirdiğimiz salgın sürecinin ardından müstakil konutlara talep artmıştır. Dolayısıyla gayrimenkuldeki arz eksiği ve hobi bahçelerinin yaygınlaşması ile arsa yatırımı gittikçe popülerleşmiştir. 2022 yılındaki ilk veriler aylık arsa arama verilerinin 2021 yılı ortalamasına göre yüzde 60 daha fazla olduğunu göstermektedir. Arsa yatırımı için en temel motivasyon satılık arsa arayan kullanıcılarla yaptığımız ankete göre yüzde 54 ile yüksek getiri oranı ile ön planda, kullanıcıların yüzde 24’ü ise başlangıç yatırım fiyatları daha yüksek olan konut yatırımındaki pahalılıktan dolayı arsa seçeneğine yönelmiş durumdadır.

Kullanıcıların kimisi de kendi için değilse de yakınları için arsa yatırımı yaptığını belirtmektedir. Konut fiyatlarındaki artışın büyük oranda geri çekilmeyeceğini ve arsa yatırımının bu sene de cazip bir alternatif olarak ön planda olacağını düşünüyorum. Emlakjet arsa konusuna odaklanarak geçtiğimiz sene arsa alanında uzman ofislere özel paketlerini tanıtmıştır. 2022’de de son kullanıcılara arsa alanında yenilikler sunacak sektöre değer katan gayrimenkul çözümleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

“Özellikle beyaz yakalıların ilgisi oluştu”

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İMPOMES Yönetim Kurulu Üyesi Müberra Oflaz, konuyla ilgili değerlendirmede bulunmuştur. Oflaz; “Arazi ve arsaya ilgi hep vardı ve ayrıca uzun vadeli yatırım aracı olarak öngörülüyordu. Yalnızca eskiden uzun vadeli yatırımcılar ilgi gösteriyordu. Ancak şu anki konjonktürde farklı profillerin de ilgisini çekmeye başlamıştır. Özellikle beyaz yakalıların ilgisi oluştu. Yatırım ve geri dönüş oranı yatırım doğru yerde yapılırsa mümkün oluyor. Bunun için doğru fizibilite çalışması yaparak veya yaptırarak karar vermek gerekmektedir.

Nüfus artışına karşın kısıtlı olan kaynak, “Toprak” her zaman cazibesini ve değerini korumaktadır. Covid-19 salgınının yaşam biçimlerine etkisiyle beraber insanlar kendi içlerine kapanıp iş yaşamı, okul hayatı ve bütün sosyal yaşamlarını dahi evden yaşar duruma geldi. Özellikle bundan sonraki süreçlerde tarım toprakları çok daha değerli duruma gelecektir. Yakınları için arsa yatırımı yapanlar, varlıklarını enflasyona veya diğer yıkıcı risklere karşı korumak istiyor. En geleneksel yöntem olarak bilinen arsa ve arazi yatırımı “çocuklara miras kalsın” düşüncesi ile de hareket edilerek garantili yatırım aracı olarak düşünülmektedir. Bu tarz yatırımlar uzun soluklu yatırım olup altın veya döviz gibi hemen bozdurup nakde çevrilemediği için eski tabirle “evladiyelik” olarak düşünülüyor. Türk insanının her dönem tapu sahibi olmayı sevmesi ve sigorta olarak görmesiyle beraber arsa ve arazi talebi artışının devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.

“Her bütçeye göre bir yatırım fırsatı olması bu taleplerin artmasındaki en önemli etkenlerden biri”

Coldwell Banker Zen Broker Sahibi Birgül Sarsın Dokuzcan ise konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Dokuzcan; “Arsaya olan ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Her bütçeye göre bir yatırım fırsatı olması bu taleplerin artmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Ufak ufak yatırım yapmak ve küçük bedelleri değerlendirmek cazip gelmektedir. Arsa yatırımının dönüşü talep arttığından fiyatlara yansıyor ve geri dönüş süreleri kısalıyor. Konut fiyatlarındaki artış özellikle küçük yatırımcıyı arsa yatırımına yönlendiriyor.

Hobi bahçelerinde de kanun ile yapılan düzenleme yatırımcılara avantaj sağlamıştır. Covid-19 salgın sürecinde eve kapanmalar sebebiyle bahçe konsepti psikolojik ferahlık verdiğinden bir tür ihtiyaç durumuna gelmiştir. Ev kapanmalarda bahçe ile uğraş özgürleşme alanı sağlamıştır. Üstelik mikro seviyede de olsa tarım ile uğraşlar başlamıştır. Bir bahçe alıp prefabrik bir ev ile tarım yapmaya başlamak bir rahatlık imkanı vermektedir.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…