Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta maliyetlere karşı yeni önlemler alınıyor

İnşaat maliyetleri artışı son 1 yılda yüzde 100’ü geçmiştir. Konut sektörü temsilcileri, hızla yükselen fiyatlar karşısında satışların yavaşlatıldığını belirtmiştir. Konut üreticisi müteahhitler, maliyet yükselişlerinden korunmak için taksit sayısına sınırlama gibi farklı önlemler geliştirmeye başlamıştır. Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre; şirketler önceden 36 aya ulaşan vade fırsatları sunmaktaydı. Şimdi ise bu süreyi 12 ile 18 aya kadar kısalttıkları veya tamamen ortadan kaldırdıkları ifade edilmektedir. Müteahhitler hızla yükselen maliyetler nedeniyle satış fiyatı belirlemede zorluk çekmektedir. Ayrıca topraktan satmak yerine kaba inşaatı tamamlanmasının ardından satışa sunmaya yöneldiği de belirtilmiştir.

Satışlar yavaşlatılıyor

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, elinde stoku bulunan firmaların yavaş yavaş satışlarını başlattıklarına dikkat çekmiştir. Ayrıca Özcan; “Yalnızca ihtiyacı kadar satıyorlar. Geri kalanı için de nakit akışı planladıktan sonra ilerliyorlar.” açıklamalarında bulunmuştur. Özcan, bazı şirketlerin vadeli satış programlarını kaldırarak müşterilerini bankalara yönlendirdiğini belirtmiştir. Böylece onların kaynaklarını kullanmaya başladığını da değinmiştir. Bu şekilde finansman yükünü düşürmeye çalıştıklarını aktarmıştır.
Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ise konuyla ilgili vadeli satışta süreleri kısalttıklarının altını çizmiştir. Ayrıca Bahadır; “Önceden 21 ay vadeli satış yapılmaktaydı. Şimdi ise bu süreyi 12 aya düşürdük. Gelecek olan zamları öngöremediğimiz için böyle tedbir aldık. Çünkü eskiden erkenden demir çimento bağlantısı yapabiliyorduk. Ancak artık yapamıyoruz. Yalnızca asansör bağlantısı yapabildik. Fakat ona da zam geliyor. Bu sebeple geçmişe dönüp baktığımızda maliyetler 2 kat artmıştır. Bundan dolayı az az satışa çıkıyoruz. İnşaat bitiminde ise vadelendirme yapmıyoruz bankaya yönlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Satışı tümüyle durduran da oluyor

İnegöl Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı Yusuf Şehitoğlu, sahibi olduğu şirketin 18 ay ile 30 arasında farklılık gösteren taksitli satışlarını da 15 aya kadar düşürdüğünü belirtmiştir. Ayrıca Şehitoğlu, daha uzun vadeli satışları talep edenlere ise ÜFE oranında yükseliş uyguladıklarını dile getirmiştir. Şehitoğlu, yükselen maliyetler nedeniyle sektörde satışları kapatanların olduğuna vurgu yapmıştır. Ayrıca; “Bir gün için daireye opsiyon isteyenler oluyor. Fakat biz opsiyon vermiyoruz. Bir değişiklik olursa güncel fiyatı veriyoruz. Çünkü malzemeciler fiyatlara doların artışı oranında zam yapıyor. Bu sebeple 2022 yılında yalnızca bir projeye başlayacağız. Üstelik 500 dairelik bir kentsel dönüşüm projemizi de 2022 sonuna erteledik. Çünkü maliyetleri kestiremiyoruz.” şeklinde konuşmuştur. Şehitoğlu, devletin hammadde ve yarı mamul ihracatında teşvikleri kaldırması tavsiyesinde bulunmuştur. Böylece iç pazarda rahatlamanın mümkün olduğuna, ihracata teşvik sürdürüldüğü sürece sektörde sorunun süreceğine de değinmiştir.

Maketten satış azaldı

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, son 2-3 yılda alıcıların aynı anda hem kira hem de taksit ödemelerinde zorlandığını dile getirmiştir. Bu sebeple maketten satışın düşük seviyelerde seyrettiğini belirtmiştir. Ayrıca Babacan; “Beylikdüzü’nde yapılan Babacan Center’da maketten satış yapıyoruz. Fakat ciddi risk alıyoruz. Çünkü 2 ay içinde beton fiyatı 300 TL’den 600 TL’ye yükselmiştir. Pek çok firma durdurmuş olabilir. Vadeli satışa da devam ediyoruz. Yılsonuna kadar bu süreci sürdüreceğiz. Fakat zorlandığımızda bu yöntemi de bırakabiliriz.” şeklinde konuşmuştur. Babacan, sektörün hareketlenmesi için KDV ve tapu harçlarının düşürülmesini talep etmiştir. Böylece konut alan birisi için 1.000.000 TL’lik bir evde 200.000 TL’den fazla bir indirimin yapılmış olacağını söylemiştir. Babacan, böyle bir desteğin sektöre can suyu olacağının da altını çizmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…