Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Emlak Konut Haberleri Gündem

Kredi faiz oranları ne oldu?

Özel bankaların verdiği, konutlarda kredi faiz oranlarında hareketlilik yaşanırken kamu bankalarının faiz oranları yaklaşık bir buçuk aydır sabit. Ziraat Bankası’nın kredi faiz indirimine diğer kamu bankaları VakıfBank ve HalkBank da katıldı.

Ev almak isteyenlerin beklediği kredi faiz oranları netleşti. TEB, Ziraat Bankası ve Garanti Bankası’ndan konut kredisi çekmek isteyenler aylık ne kadar faiz oranı ödeyecek?

Bankaların kredi faiz oranları

Ziraat Bankası yüzde 0.99

Halk Bankası yüzde 0.99

Vakıfbank yüzde 0.99

Garanti Bankası yüzde 1.41

Konut kredileri hakkında bazı bilgiler

Müşteriler geri güncel oranlardan sabit faizli konut kredisine dönüş yapabilme olanağına sahip.

Üründeki kredi faiz oranları, vadesi boyunca 3, 6 ya da 12 ayda bir güncellenecek.

Faizlerde tüketiciyi koruyan bir tavan olacak.

Faiz enflasyona göre güncelleneceğinden ek maliyet olmayacak.

Erken ödeme yapıldığı takdirde ödenen tutar için ‘erken ödeme tazminatı’ alınmayacak.

Konut kredisi almak için hangi belgeler gerekiyor?

Konut kredisi, satın alınacak konutun teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen kredi türü. Kredinin vadesi çoğunlukla sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişiyor.

Kredi başvurunuzun onaylanmasının ardından devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor. Uzmanlar, evin değerini belirleyip konutun değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak yapmanız gerektiğini söylüyorlar. Evin ekspertiz değerinin %70-75’ine kadar konut kredisi kullanabilmek mümkün.

Kredi başvurunuz ön onay aldığı zaman gerekli belgelerle ilgili bankaya gitmeniz gerekiyor. Banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı isteniyor. Düzenli bir geliriniz varsa başvurunuzun onaylanması ihtimali yüksektir. Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişilerin kredi alabilme olanakları yoktur. Konut kredilerinde ipotek uygulaması olduğu için kefil istenmez. Konut kredisine başvuran kişinin yeterli gelire sahip olmaması durumunda kefile ihtiyaç olabilir.