Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye swap görüşmelerine devam ediyor

Türkiye ekonomik anlamda gerileme yaşamaya devam ederken, dolardaki yüksek artışlar swap görüşmeleri sayesinde tekrar düşüş yaşadı. Yapılan son haber itibariyle, Türkiye’nin swap hattı için başka ülkelerle görüştüğü gündemde tutuluyor.

Türkiye ekonomik baskıyı azaltma arayışında

Türk lirasının dolar üzerinde değer kaybı yaşamasının ardından, AK Parti’nin Dışişlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz katılım sağladığı panelde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye ve diğer ülkeler arasında swap anlaşma görüşmelerinin devam ettiği söylendi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri dışında diğer ülkelere ilişkin bir isim verilmediği gibi detaylar üzerinde durulmadı.

Türkiye swap arayışlarını sürdürürken bu sırada dolar karşısında değer kaybı yaşayan lira, ülke genelinde gergin bekleyişe neden oldu. Yapılan görüşmelerin dolardaki yükselmeyi yeniden 6 lira dolaylarına indirdiği biliniyor. Bu sırada Reuters haber ajansına bilgi aktaran üç devlet yetkilisi, Katar ve Çin ile hazırda bulunan swap genişletmelerinin, aynı zamanda Japonya ve İngiltere üzerinde de sürdürülebileceği belirtilmiştir.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının olumsuz etkileri arttırdığı ve uluslararası gerginliğe sebep olduğu dönemde swap anlaşmaları belirsizliğini koruyor. Reuters haber ajansına konuşan yetkililer de bu belirsizliği onayladı.

2018 ekonomisi yeniden yaşanabilir

Uzman ekonomistler sürece dair yaptıkları araştırmalarda olumlu bir ışık yakmadı. Eğer Türkiye para rezervleri adına bir girişimde bulunmaz ve yakın zamanda 10 milyarlarca para elde edemezse, 2018 Ağustos ayında yaşanan olumsuz döneme yeniden giriş yapılabilir.

Bu durumun merkez bankası tarafından bir nebze olsun sonlanabileceğini hatırlatan uzmanlar, olası şokların ekonomik boyutlu geriye gidişleri engelleyebileceğini aktardı. Haber ajansına bilgi aktaran yetkilerden birisi, Katar, Çin ve İngiltere ile Türkiye arasında yapılan görüşmelerin olumlu seyre sahip olduğunu bildirmiştir. Ayrıca swap görüşmelerinin Japon temsilciler arasında da sürdürüldüğü ve swap anlaşması adına temasta kaldıkları belirtildi.

Rezervler merkez bankasının hareketine bağlı

Türkiye rezervlerinde oluşan baskının merkez bankası sayesinde rahatlayacağı uzmanlar tarafından tavsiye niteliğinde değer taşıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net döviz rezervleri 40 milyar dolar üzerinden düşüş yaşamış ve bu değeri 26 milyar dolara sabitlemiştir. Uzmanlar ise bu durumun özellikle kamu bankalarının kuru desteklemek adına yaptığı 30 milyar dolar civarındaki döviz satışlarından kaynaklandığını belirtti.

Ülke üzerinde dış borçların 168 milyara ulaştığı ve bu durumun yarı vadesi Ağustos ayı itibariyle doluyor. Turizm sektörünün döviz girişinde değer taşıdığı bilinirken, ülkeyi yaşanan salgın hastalık durumu olumsuzluğa sürüklemekte. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, diğer ülkeler arasında yapmış olduğu G20 görüşmelerini sürdürüyor. Ancak uzmanlar biriken borçlar nedeniyle ABD Merkez Bankası Federal Reserve karşısında, Türkiye’nin merkez bankasına yeşil ışık yakmayacağı görüşünü korumakta. Ayrıca Japon hükümeti yetkililerinden birisi Türk lirasında yaşanacak olan kayıpları yalnızca takip edeceklerini bildirdi. Oluşacak krize karşı G7 ülkeleri veya Uluslararası Para Fonu’nun Türkiye’yi kurtaracağı görüşünü paylaşmıştır.